Ocena wątku:
- 2 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wigry 3/1981 - przywrócenie dawnej świetności.
|
Autor |
Wiadomość |
DUCALIS
Wigrak

Liczba postów: 57
Imię: DUCALIS
Pojazd: Inny
|
Wigry 3/1981 - przywrócenie dawnej świetności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2020 15:52:35 przez DUCALIS.)
|
|
11-08-2020 15:43:12 |
|
|
zaz
Technik

Liczba postów: 1,027
Imię: Jakub
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Wigry 3/1981 - przywrócenie dawnej świetności.
Jeśli chcesz nim jeździć i żeby był oryginalny to dam ci parę rad. Ramę ja bym oddał do lakiernika i pomalować go w taki sam kolor lub inny jaki był w rometach. Opony, dętki, łańcuch, łożyska sterów i korby, piast kół, klocki, linka, pancerz, dynamo. to bym dał nowe z używanych oryginalnych rzeczy poszukaj lampki białej tył, siodła pedałów, dzwonka, kluczy i narzędziówki. Elementy chromowane warto wypolerować i przywrócić dawny blask. Jak będziesz do składał to daj nowe smary. A naklejki też kupisz nowe na motonaklejki.pl. Lampkę przód widzę że masz to warto ją zostawić. Koła ja bym sprawdził i zrobiłem centrowanie ewentualnie wymianę jakiejś szprychy. piasty też bym przejrzał czy nic tam się nie dzieje z nimi i wymienił tylną zębatkę.
Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok
Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2020 17:07:25 przez zaz.)
|
|
11-08-2020 17:03:30 |
|
|
DUCALIS
Wigrak

|
Kuba, bardzo dziękuję za porady
Rama jest już w dobrych rękach i na dniach powinna być gotowa - kolor ma MI się podobać i nie koniecznie być z palety Rometa!
Dętki, łańcuch, linka hamulcowa, pedały, będą z konieczności nowe, ze sklepu. Naklejki kupiłem na allegro. Siodełko też już jakieś mam.
Nie ma konieczności wymiany sprawnego dynama. Wszystkie wianki są dobre, więc również nie będą bez potrzeby wymieniane. Opony i klocki hamulcowe jeszcze jakiś czas wytrzymają.
Tylna lampka była od początku czarna, na ramie, nie biała na błotniku, jest sprawna, więc nie zamierzam jej zmieniać.
Prawie wszystko jest już umyte i wyczyszczone – może dzisiaj zrobię zdjęcie i jutro pokażę jak to wygląda.
Wywaliłem tylną felgę i teraz tego mi najbardziej brakuje, ale mam już obiecaną na złomie, zobaczę jaka jest. Brak także pompki i dzwonka, ale jak widzisz nie dbam o szczegóły, więc coś kupię.
|
|
12-08-2020 14:45:59 |
|
|
DUCALIS
Wigrak

|
Koła gotowe do montażu... no prawie gotowe
Dziękuję Adamowi z Wrocławia - wnusiu94 za „[Poradnik] Rozbiórka, składanie, smarowanie i typowe niedomagania piasty typu torpedo”.
Nie jest to moja pierwsza przygoda z torpedem, ale przypomnienie się przydało.
Kiedyś, w czasach kiedy nie było jeszcze Internetu, pomocą służyła mi książka „Adam Słodowy - Lubię Majsterkować”, którą jako ciekawostkę polecam do bezpłatnego ściągnięcia, by samemu to doświadczyć:
https://docer.pl/doc/nsxsees
„OBSŁUGA I KONSERWACJA ROWERU” - strona 188 lub 313 (w zależności od ściągniętej wersji).
|
|
22-08-2020 10:12:34 |
|
|
zaz
Technik

Liczba postów: 1,027
Imię: Jakub
Pojazd: Inny Romet
|
Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok
Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
|
|
22-08-2020 13:19:15 |
|
|
DUCALIS
Wigrak

|
|
|
25-08-2020 10:00:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|