Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mieszanka, olej i proporcje- Romet Pony M2
|
Autor |
Wiadomość |
krzysztof27
Nowy

Liczba postów: 27
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Pony
|
Mieszanka, olej i proporcje- Romet Pony M2
Siemaneczko!
Po dłuższej przerwie wracam. Jako, że niedługo wakacje i znowu czas grzebania przy mojej maszynie to chciałbym zapytać o radę.
W zeszłym roku doprowadziłem moją M2 do stanu jazdy. Odpalała praktycznie na kopa i było lux. Dolałem paliwa, przejechałem z 500m i (że tak się wyrażę) dupa... i w tym sęk. Bo rozchodzi się głównie o mieszankę i olej.
W tamtym roku zalałem w proporcjach 1:30 taki olej ze stacji Orlen. Po przejechaniu tych wymienionych wyżej 500m, moja maszyna się zatarła.
W tym roku, żeby nie popełnić tego błędu (po wymianie tłoka i cylindra, bo takowe już zakupiłem (wcześniej trzeba to było zrobić, bo były sporo wysłużone  )) chciałbym się zapytać: Jaki olej i w jakich proporcjach lać do mojej M2.
W nocie katalogowej widziałem, że to odpowiednio: 1:30 w okresie docierania i 1:25 po okresie docierania. Jakie macie doświadczenia? Jak lać, żeby nie było chmury dymu?
Druga sprawa to olej. Ten ze stacji do kos, cóż lekko mówiąc nie nadaje się ewidentnie do motorynki. Słyszałem coś o Mixolu, ale może wy macie jakieś opinie lub inne sprawdzone oleje.
Pozdrawiam, i czekam na wasze odpowiedzi!
Wierny, choć niezbyt aktywny członek, Krzysztof!
Właźta na Rometa, schodzić nie będziecie chceta!
|
|
17-05-2020 23:02:31 |
|
|
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: seler
Pojazd: Inny
|
RE: Mieszanka, olej i proporcje- Romet Pony M2
Może lepiej nie zaczynajmy tego tematu bo wyjdzie jak zawsze, że mixol najlepszy i nic innego nie trzeba
Dowolny współczesny olej do dwusuwów się nadaje, a przyczyną zatarcia wątpię, żeby był sam olej, a raczej jego za mała ilość lub złe wymieszanie. Czegokolwiek nie kupisz to będzie dobre, mixolu się nie zaleca, dlatego, że w jego cenie można kupić coś lepszego i silnik pożyje dłużej. Wstaw fotki tłoka i cylindra, zobaczymy co tam się stało. Że się zatarł to raz, ale jak
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2020 15:46:33 przez seler1500.)
|
|
18-05-2020 15:32:03 |
|
|
krzysztof27
Nowy

Liczba postów: 27
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Mieszanka, olej i proporcje- Romet Pony M2
(18-05-2020 15:32:03)seler1500 napisał(a): Może lepiej nie zaczynajmy tego tematu bo wyjdzie jak zawsze, że mixol najlepszy i nic innego nie trzeba
Dowolny współczesny olej do dwusuwów się nadaje, a przyczyną zatarcia wątpię, żeby był sam olej, a raczej jego za mała ilość lub złe wymieszanie. Czegokolwiek nie kupisz to będzie dobre, mixolu się nie zaleca, dlatego, że w jego cenie można kupić coś lepszego i silnik pożyje dłużej. Wstaw fotki tłoka i cylindra, zobaczymy co tam się stało. Że się zatarł to raz, ale jak 
Hm, no to w takim razie najwcześniejsza data to 30 czerwca albo coś koło tego...
Właźta na Rometa, schodzić nie będziecie chceta!
|
|
18-05-2020 15:58:26 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|