Bo Dezamet jest do niczego, a Simson taki dobry
|
Autor |
Wiadomość |
ananas
Technik
Liczba postów: 1,076
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
Bo Dezamet jest do niczego, a Simson taki dobry
(15-04-2020 03:32:36)Wojciszek napisał(a): Niestety wiem jak wnerwiający jest ten silnik i, że każde dłuższe babranie się przy nim męczy, dołuje, aż w końcu odechciewa się przy nim cokolwiek robić, ale jedyny sposób na pozbycie się tego to wymiana orgina wewnątrz silnika.
Silnik nie jest wnerwiający, problemem jest kombinowanie, drutowanie i brak wiedzy zamiast wykonania porządnej naprawy.
|
|
15-04-2020 14:02:42 |
|
4 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post:4 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post.
Dawdzio (04-16-2020), Norweski Zomowiec (04-15-2020), rafi555 (04-15-2020), Wodnik (04-15-2020)
|
Wojciszek
Uczeń
Liczba postów: 165
Imię: X
|
RE: Cieknacy wałek startera
Cytat:Silnik nie jest wnerwiający, problemem jest kombinowanie, drutowanie i brak wiedzy zamiast wykonania porządnej naprawy.
Ja nie mówię, że ten silnik jest zły, byłem nawet zaskoczony tą genialną prostotą, ale niektóre rzeczy mogły być bardziej przemyślane. Tutaj dla przykładu musisz rozpołowić silnik, abyś mógł uszczelnić cieknącą kopkę, a w takim Simsonie zdejmujesz tylko tulejkę, wymieniasz oring i tyle. Nawet jak czytałem książkę ,,Obsługa i naprawa motorowerów ROMET'', to nie widziałem wzmianki o tym oringu (nie licząc schematu silnika).
|
|
15-04-2020 20:29:40 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
16-04-2020 02:07:58 |
|
|
Wojciszek
Uczeń
Liczba postów: 165
Imię: X
|
RE: Cieknacy wałek startera
Można rozebrać i złożyć w 1 dzień, a nawet mniej bo w 3 godziny spokojnie, ale robić remont, żeby wymienić rzecz wartą parę groszy? I na pewno można było to zrobić lepiej, chociażby dać tam simmering. Tak samo nie rozumiem tego pomysłu gwintu przy wydechu, do którego idzie kolanko. Co drugiemu to się wyrabiało. Czemu nie dali tam jak w innych normalnych motocyklach mocowania na śruby po bokach. Gwint by się nie wyrabiał i jeszcze prawdopodobnie łatwiej by się to uszczelniało. U mnie był problem z cewkami świetlnymi, gwinty śrub zardzewiały i się wyrobiły. W simsonie ponoć normalnie da się to wykręcić, a tutaj? W teorii cała cewka idzie do kosza (wymieniłem te śruby, ale nie wiem czy nie poszukać nowych cewek). Mogli cewki zanitować po bokach lub po prostu je skleić, cały prześwit w cewce nagwintować jak w simsonie lub tulejki dystansowe byłyby tylko gwintowane i nakręcane na śruby jak nakrętki i byłoby po problemie. Jest jeszcze parę rzeczy, ale w sumie to pierdoły jak np. dzwonek, którego nie da się usłyszeć, zamiast łożysk to montowali wianki do kół, a ponoć romety mogły się rozpędzać nawet do 60 km/h lub rozbieranie całej lewej strony, aby dostać się do automatu zmiany biegów lub zębatki zdawczej. Więc może te motorynki były produktami ubocznymi fabryk, ale nawet pomimo braku funduszy, te parę rzeczy można było poprawić lub zrobić lepiej.
|
|
16-04-2020 13:45:12 |
|
|
ananas
Technik
Liczba postów: 1,076
Imię: Kamil
|
RE: Bo Dezamet jest do niczego, a Simson taki dobry
Zupełnie szczerze, uważam, że 223 jest pod prawie każdym względem (poza mechanizmem kopki) lepsze od Dezametów. Ma duużo lepsze osiągi i daje jakąś sensowną prędkość, nie zrywają się wielowypusty, ma znacznie bardziej bezawaryjny zapłon, dużo lepszy mechanizm biegów, lepsze mocowanie kolanka. 223 wyremontowałem sobie 4 lata temu, od tego czasu pomimo regularnej jazdy i nawet trasy 650km częściowo po górach, nie musiałem dotykać absolutnie niczego. Dalej pali od kopa, nie przegrzewa się, trzyma obroty, ma moc, nie cieknie, absolutnie nic nie dzieje się z tym silnikiem, a przejechałem parę tysięcy jak nic. Osobiście widziałem parę przypadków na zlocie w Czechach, jak ludzie podczas przejazdu po torze wpadali Jawkami do jeziora, wyciągali, odpalali na pych i jechali dalej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2020 00:00:39 przez ananas.)
|
|
16-04-2020 23:58:18 |
|
3 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post:3 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post.
Quake96 (04-17-2020), siwy1958 (04-17-2020), Szymon72 (04-17-2020)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|