Romet Komar 2350 '75
|
Autor |
Wiadomość |
Paweł123
Kopruchowiec

Liczba postów: 149
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Komar
|
Romet Komar 2350 '75
Witam, pewnego dnia zadzwonił do mnie wujek czy nie jestem zainteresowany Komarem 3. Pierwsze do Głowy mi przyszło po co mi Komar jednego już mam ale przyjechałem pooglądać.
Na miejscu dowiedziałem sie że wujek kupił od taty od znajomego z firmy SHL(jest silnik do niej) i komara za 1000 zł sorry że niewyraźne zdj
No więc komara sprzedał mi za 400 zł, ma papiery. Obok Takiej okazji nie można od tak przejść więc go kupiłem.
Plany:
Jest cały kompletny nie miał tylko kolanka do wydechu ale już załatwiłem, więc odrazu go rozbiore dam wypiaskować i pomaluje. Komar leżał w ogrzewanej piwnicy więc chromy są w bdb stanie tylko trzeba wypolerować. Zobaczymy co z silnikiem ale raczej łożyska i zimeringi do Wymiany wymienie jescze tą plastikową osłone na łańcuch na metalową po 1 jest połamana po 2 metalowa jest ładniejsza. Niewiem tylko na jaki kolor go pomaluje bo niebieski mi szczeże nie pasuje do niego zastanawiam sie nad oliwkowym lub żółto zielonym
Pare fotek

P.S ma ktoś metalową osłone na łańcuch
#ROBI_SIĘ_NOWA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018 20:12:06 przez Paweł123.)
|
|
17-11-2018 20:09:24 |
|
|
Paweł123
Kopruchowiec

|
RE: Romet Komar 2350 '75
Witam , dawno nie aktualizowałem więc nadrabiam zaległości 
Ostatnio bardzo dużo przy nim grzebałem bo wiele wiele żeczy nie działało min. Światła ,czasem chyta przedni i tylny hamulec , brak iskry , zatkany gaźnik , brak sprzęgła. Wygląda strasznie , ale okazało się że to banalne żeczy więc po kolei
Światła
- nowa instalacja świateł przód (nie było)
- nie podłączona tylna lampa
Hamulce
- wystarczyło wyciągnąćwiczenia wszystko z bębna przeczucie i posmarować
Iskra
- nowa cewka
- nowy kondensator
- nowe platynki (znalezione na strychu  w starych częściach
- nowa świeca
- nowa fajka
Gaźnik
- no wiadomo, czyszczenie
Sprzęgło
- kosz w ogóle nie był przykręcony  
- zakupiłem podkładkę blokującą której też nie było 
- wymiana oleju w skrzyni bo był tak gęsty że się nie chciał wylewać przez korek  musiałem go chwile zagrzać
- płukanka dieslem by cały syf wyleciał
- i nowy kranik
NOWE PROBLEMY  
- coś się mu stało chodzi na zimnym jak by nie chciał  jak by zapłon źle ustawiony ( a jest dobrze ) na ciepłym jest w miarę ok i na ciepłym mierzyłem mu ciśnienie i wyszło ok 6 bar co chyba trochę za mało , co to może być ? Popękane pierścienie? ( przez co jeszcze może stracić się ciśnienie w silniku ? Dać cylinder do szlifu?)
- po prawej stronie w gaźniku jest śruba do regulacji , cieknie mi z niej paliwo . Nie ma tam być żadnego origami czy cuś?
- Dziurawy tłumik
- skrzynia do regulacji
A co z czerwonym komarem? Stoi już na nowych kołach zrobiona stopka i pociągnięta instalacja wsm nie dodaje tam zdj bo to cały czas tak samo wygląda ( wstyd tak długo komara składać) 
#ROBI_SIĘ_NOWA
|
|
19-03-2019 23:27:49 |
|
|
bzzxc
Uczeń

Liczba postów: 261
Imię: Jakub
Pojazd: Romet Pony
|
|
20-03-2019 23:19:29 |
|
|
Paweł123
Kopruchowiec

|
RE: Romet Komar 2350 '75
Problem żarówek rozwiązany  przód zostawiłem 6v jaka była, a na tył 12v 10w po rozszerzeniu gniazdkaweszła  .
Tylko romet jak to romet spłatał mi kolejnego figla , a nawet dwa.
ZACZĘŁO ŚLIZGAĆ SPRZĘGŁO
- Kto czytał wyżej wie że sprzęgło już robiłem. przedtem w ogóle go nie było teraz ślizga , nawet gdy dokręcę mu regulacje że to cięgno chodzi luźno. I tu takie pytanko nalałem mu do skrzyni olej 85w-90 może to olej jest zły?
ROZLECIAŁO SIĘ ŁOŻYSKO W TYLNYM KOLE
- No nie mam pytań 
#ROBI_SIĘ_NOWA
|
|
21-03-2019 22:07:21 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|