AWO Simson Sport 1959r
|
Autor |
Wiadomość |
raterro
Zapalony mechanik
Liczba postów: 955
Imię: Andrzej
Pojazd: Inny
|
RE: AWO Simson Sport 1959r
Witam nielicznych, których interesuje mój skarb Filmik z 1 odpalenia, po kilku miesiącach. Oczywiście odpalił na 1 kopa, tyle, że z prostownika, bo po prostu akumulator był padnięty. Jakość może nie powala, ale to co najważniejsze jest. Tata był lekko ciachnięty, i tak walił po obrotach, że okopcił całą ścianę za moto(rozkładająca się benzyna, i odstany olej z przypadkowo wlanego paliwa w tamtym roku, kopcił jak lokomotywa na wyższych obrotach ) zacięła się szczotka, i jak był na maksymalnych obrotach się odcięła, to taka moc z prądnicy wyszła, że spaliło cewkę wzbudzenia do tego stopnia, że 1 kawałka drutu zrobiło się kilkadziesiąt, które się paliły z izolacji jak latały. Wraz z cewką wzbudzenia popaliło 2 kontrolki w lampie (ładowanie i luz) więc te jutro mi to kupi mama. Jeśli cewki nie będzie (w co wątpię, bo jest prądnica od MZ TS 250, bo jest z wymiarów taka sama prawie, a mocniejsza) to zrobimy swoją.
https://youtu.be/pPAOzrdngBU
Mój AWO Simson Sport 1959r.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO
|
|
03-04-2016 22:33:28 |
|
|
raterro
Zapalony mechanik
|
No w sumie to nie wiem, jutro sprawdzę przednie i tylne zawieszenie to bodajże od MZ TS 250 jest, to może przez to, dopytam się taty jeszcze, dzięki I zawieszenie ma też dość duży skok, to może przez to.
EDIT: Sprawdziłem w Google i MZ TS 250 tak samo stoi na centralnej Motocykl co najlżejszych też nie należy, więc może być specjalnie, żeby lepiej było go stawiać na centralną
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2016 22:00:17 przez raterro.)
|
|
05-04-2016 21:56:08 |
|
|
raterro
Zapalony mechanik
|
We wtorek jeździliśmy sobie z kolegą, on na (Yamacha DT 50) a ja wiadomo na czym Ofiarą jazdy była stopka centralna, w której pękła poprzeczka łączące te dwie stopki. Nie mam zdjęcia, ale przyczyną była... sprężyna. Tak sprężyna, od prawie 60 lat stawiania wytarła z otworu ok 1.5mm ścieżkę o długości praktycznie 1cm osłabiając poprzeczkę, która zaczęła pękać, aż pękła do końca oczywiście trafiło na mnie... Na początku nie wiedziałem, że to przez zmęczenie materiału, więc miałem serce we gardle, że mnie tata po wyklina na szczęście obyło się bez niczego, i stopka już w jednym kawałku. Niestety zdjęcie od kolegi bo moje (z takiego samego ujęcia ) się zepsuło.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2016 13:34:11 przez raterro.)
|
|
05-05-2016 13:32:49 |
|
|
raterro
Zapalony mechanik
|
Aktualizacja po ponad dwóch latach Wskoczył nowy cylinder z tłokiem od Almotu (inwestycja w przyszłość od taty, bo pomimo, że mam kilka innych cylindrów kupił nowy), nowe zawory(kupiłem samochodowe, i dorobiliśmy zamki[te kosztowały 14zł sztuka, "gotowe" ~160zł sztuka). Nowe tulejki zaworowe(oczywiście dorobione, dla zainteresowanych zrobiliśmy je w domu z brązy BA 1032), klawiaturę zregenerowaliśmy, a "dół" silnika był robiony w 2013, więc nie ruszaliśmy. Nowy plastik już z A2 odebrałem dzisiaj, w poniedziałek po wyrobienie nowego dowodu z racji braku miejsca na przegląd techniczny i pierwszy mój wyjazd na drogi publiczne za kierownicą. Wizualnie zmian (poza cylindrem) nie ma, więc zdjęć nie wstawiam.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO
|
|
03-08-2018 17:17:15 |
|
1 osoba postawiła piwo raterro za ten post:1 osoba postawiła piwo raterro za ten post.
Krzych.R (12-10-2018)
|
Suwmiarka
Komarowiec
Liczba postów: 521
Imię: Rafał
|
Cieszę się Raterro, że temat AWO nie zamarł zupełnie. Właśnie miałem zamiar odświeżyć go i zapytać właśnie o prawo jazdy.
Co do cylindra to nie wiem czy zakup nowego to dobry pomysł (różne opinie chodzą o nich). Tym bardziej, że jak sam piszesz, stary masz i to nie jeden. Ważne że w każdej chwili można wrócić do poprzedniego.
Czekamy zatem na jakąś fotorelację z legalnego pierwszego dnia za kierownicą w letniej scenerii
Wybierasz się może na jakiś zlot w tym roku?
|
|
04-08-2018 21:24:31 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|