Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Parę pytań przy składaniu motoryna
|
Autor |
Wiadomość |
romet7678
Uczeń
Liczba postów: 134
Imię: Kamil
Pojazd: Romet Pony
|
Parę pytań przy składaniu motoryna
|
|
17-10-2017 23:40:21 |
|
|
gregorian2008
Technik
Liczba postów: 967
Imię: Grzegorz
Pojazd: Romet Pony
|
|
17-10-2017 23:55:14 |
|
|
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Parę pytań przy składaniu motoryna
(18-10-2017 13:25:24)romet7678 napisał(a): 3. Jaki jest najlepszy olej do skrzyni
4. Czym przepłukać skrzynie
5. Czy biegi są tak jak w rączce ? Na dole 1 na górze 2
6. Jaki kupić wężyk paliwowy, bo kurcze kupiłem jakiś plastikowy to rozdarł się przy montażu. Aktualnie mam za gruby i paliwo mi ucieka.
7. Jest możliwość podłączenia kierunkowskazów na zamiennik akumulatora, baterię albo coś ?
8. Czy jest możliwość jakoś zablokowania blaszki w kształcie litery E przy biegach, bo gdy nacisnę sprzęgło to ona się przesuwa przez co klamka od sprzęgła nie chce się wcisnąć do końca.
9. Czym najlepiej uszczelnić połączenie między rurą wydechową a kolankiem ? Podkładka miedziana jest z mała.
1. Przegrzewanie się silnika będzie raczej związane ze źle ustawionym zapłonem, przynajmniej tak pisze w książce
2. żółty - tylna lampa i stacyjka podwójny wtyk, jeden zielony do przełącznika i lampy a drugi zielony do silnika i wtyku w stacyjce, czarny masa na półce lag i do żarówki, jeden czerwony do przełącznika i żarówki, a drugi czerwony do silnika i stacyjki, a cienki czarny do przełącznika i żarówki do osobnego wtyku. W przełączniku na kierownicy zostanie Ci jeden wolny wtyk na klakson którego oryginalnie w motorynce nie było
3. hipol czy lux 10 zdecydowanie wystarczy
4. przepłukać na nierozebranym silniku raczej ciężko, po prostu rozgrzej silnik, spuść stary olej, możesz go nawet odpalić żeby cały olej wyleciał i nalej nowego
5. tak, jedynka na dół zero po środku dwójka do góry
6. polecam wężyki firmy fagumit, nie twardnieją i pasują. Do kupienia na jackmotors.pl allegro itp. za 4 czy tam 6zł / metr
7. kierunki da się podpiąć, problem pojawia się z ładowaniem akumulatora, trzeba się bawić z cewkami itd ogólnie przy motorynce to raczej nie opłacalne
8. blaszkę tę można odgiąć na zewnątrz i wtedy powinna się fajnie blokować manetka, ogólnie dość często spotykany problem
9. ile ludzi tyle pomysłów, w romecie zawsze z tym połączeniem był problem, ja osobiście miałem na to wywalone ale słyszałem o stosowaniu sznurka z koca azbestowego, możesz też sam owinąć miedziany drut na kolanku i zrobić z tego tak jakby podkładkę
Przydatne zdjęcie do podpięcia elektryki:
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2017 22:23:10 przez Odrestaurator.)
|
|
18-10-2017 22:15:55 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|