Ocena wątku:
- 1 głosów - 1 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Remont silnika
|
Autor |
Wiadomość |
Rometowiec14
Romeciarz na całego
Liczba postów: 265
Imię: Wiktor
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
24-09-2017 22:15:01 |
|
|
Rometowiec14
Romeciarz na całego
Liczba postów: 265
Imię: Wiktor
|
RE: Remont silnika
Ok teraz zapytam się o coś bardzo prostego. Chcę żebyście tylko potwierdzili lub coś poprawili to co napiszę .
Docieranie silnika jawa 223 trwa 1500 wliczając w to pierścienie, sprzęgło, skrzynię itp. Jednak mi się zdaje, że takie realne trwa 500 km. Na początku wolno i spokojnie. Po pewnym czasie prędkość do ok. 35 km/h. Po kilkudziesięciu km małe sprinty i odpoczynki. Później już coraz więcej sprintów szybkich. Jazda bez pasażera i pilnować na grzanie silnika. Po 100 km prędkość ok. 40 km/h i czasem odpoczynki na studzenie silnika. Sprinty co pewien czas. Później już raczej normalna jazda i czasem odpoczynki.
Taki mam plan na docieranie . Chyba, że ktoś ma fajniejszy to chętnie posłucham .
|
|
26-09-2017 22:21:56 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
|
RE: Remont silnika
Jawkę spokojnie docierać można przez 500km nie więcej.
Nie docierasz tego jeżdżąc 35km/h, tylko normalnie jak przy dotartym silniku. Jedyna różnica przy docieraniu, to pilnowanie temperatur. Przez pierwszych kilka kilometrów rób przejażdżki najwyżej kilkaset metrów. Po kilku takich przejażdżkach "wokoło komina", możesz zacząć jeździć dalej, ale cały czas pamiętając, że silnik na dotarciu grzeje się jeszcze bardziej. I powtarzam, nie jeździsz 35km/h tylko tak jakbyś jeździł dotartym silnikiem. Jedynie robisz częste przerwy na początku i pilnujesz żeby nie przegrzać cylindra i tłoka. Po kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrach będziesz mógł jeździć już niemal bez obaw o przegrzanie, pod warunkiem, że nie będą to wypady po 20km bez przerwy.
No i na dotarciu lej więcej oleju. Polecam półsyntetyk w proporcji 40/50ml na 1L benzyny.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
26-09-2017 22:36:58 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|