Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Miękki widelec??
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Miękki widelec??
"Jak wkręcam sprężyny w lagę to tylko do pewnego momentu u dalej nie można."
Tak ma być. Wkręć obie do oporu i porównaj ze sobą czy są równe.
" ... te ślimaku-szpilki, .... mam plastikowe i nie mogę dokręcić bo szpilka się wykręca"
Rozumię, że ta metalowa szpilka z gwintem się wykręca???? Jeśli tak jest, to trzeba to zmienić ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) szpilkę M8, musisz kontrować pod półką górną, inaczej będzie dalej pływało.
Kiedyś próbowałem wkleić je na klej, ale niestety nie znalazłem właściwego i przy kontrowaniu, znów się okręcało. Wyciągnij te metalowe szpilki z gwintem, rozwierć głębiej wiertlem fi 6,8 mmm i cały nagwintuj gwintownikiem M8, tak gdzieś ok 15 mm. Głębiej nie bo osłabisz dolną szpilkę pcv.
Potem dorób nowe, dłuższe szpilki M8. Wkręć je na klej 2- składnikowy do pcv, a potem (jak klej wyschnie) dotnij na właściwy wymiar (zmierz go sobie wcześniej).
Co do samych tulei widelca - tak, oryginalnie te osadzone głęboko, bez kołnierza miały dł ok 25 mm, a te na końcu widełek ok 32 mm, też bez kołnierza. Między nimi była tulejka metalowa cienko-ścienna, osadzana na zasadzie zawleczki rozprężnej (wzdłużne nacięcie). Po co one tam były, nie wiem, chyba tylko jako dystans między tymi z pcv. Ja ich nie wciskam, za to daję 2 tulejki bez kołnierza dł 40 mm i na dole 2 tulejki z kołnierzem też dł 40 mm. Lagi mają więcej "mięsa" w zakresie swojej pracy. Odległość między tulejkami ustalam stalowym wałkiem podczas ich wprasowania, na 8 cm, między dwoma tulejkami.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
21-09-2017 18:47:18 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|