Dokumenty Romet Komar - kilka pytan
|
Autor |
Wiadomość |
aeroxteam2
Uczeń
Liczba postów: 164
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Dokumenty Romet Komar - kilka pytan
(05-07-2017 16:38:05)nofack napisał(a): Witam,
Dzis zakupiem Rometa Komara.
Niestety bez waznego OC wiem ze musze zalozyc z dniem zakupu lecz dzisiaj juz nie zdarze- czy grozi mi kara jesli zrobie to jutro ? Lub czy lepiej nie ryzykowac i spisac jeszcze jedna umowe z data na przod i zalozyc OC w ten sam dzien?
A takze u sprzedajacego nie bylo 1 umowy tzn miedzy nim a od tego od kogo kupil wiec spisalismy umowe na porzedniego wlasciciela zeby byl ciag umow. Czy takie cos przejdzie przy zakladaniu OC i rejestracji czy lepiej nie ruszac tego ? Dowod i rejestracje mam a takze te umowy.Jak to jest w swietle prawa prosze o pomoc.
Stawki obowiązujące od 1 stycznia do 31 grudnia 2017 r.
Przerwa w ciągłości ubezpieczenia inny pojazd (np. motocykl lub motorower)
kara za brak OC powyżej 14 dni -670 zł
kara za brak OC od 4 do 14 dni -340 zł
kara za brak OC do 3 dni -130 zł
Lepiej nie kombinować ze spisywaniem na poprzedniego własciciela.
Znajomy ostatnio tak zrobił i wydział komunikacji wykrył to . Teraz sprawa toczy się o podrobienie podpisu, oraz fałszerstwo umowy. Okazało się że nie brakowało nie 1 a 2 umów z czego jedna była zgłoszona do wydz. komunikacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2017 17:14:21 przez aeroxteam2.)
|
|
05-07-2017 17:11:30 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
(05-07-2017 17:11:30)aeroxteam2 napisał(a): z czego jedna była zgłoszona do wydz. komunikacji.
No i wlasnie na tym sek polega - jedyny problem przy podrabianiu umow, trzeba znac 'historie' rejestracji, zeby potem takie kwiatki nie wychodzily
Moj Ogar, jego kwity mialy conajmniej 5 umow, ktore co do jednej zostaly zgubione, ja przerejestrowalem go z 2 umowami...
To tak ogolnie pisze w temacie tych zas.. umow, bo tematy autora sa jak czesto - malo wiarygodne.
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
05-07-2017 17:22:47 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Jezeli cala ta sprawa to nie jest jakis fake to pierwsze co bym zrobil to oplacil OC - nie zdazysz piszesz - u mnie ubezpieczalnia jest co najmniej do wpoldo 18, a w takim Krakowie byc moze dluzej, nie pisze juz o mozliwosci oplacenia OC przez neta
Totalna glupota, koles pisze, ze nie ma czasu, nie zdarzy oplacic, a pisze w temacie co jakies pol godziny....
Nastepna sprawa to brakujaca umowa, skoro brakuje jednej i to z gosciem, od ktorego rzekomo kupiles ten pojazd/kwit to ja bym go dusil, zeby odtworzyc ta umowe, bo jezeli gosc, ktory sprzedal to temu gosciowi, od ktorego ty kupiles i jeszcze zglosil sprzedaz do WK to bedzie taki sam dym jak tam opisany wyzej.
Trzeba byc jakims ulomnym, zeby nie pamietac skad, gdzie spisywalo sie umowe, juz nie mowie o danych osobowych - przynajmniej miejsce, gdzie prawdopodobnie mozna poszukiwanego czlowieka znalezc
Raczej szkoda bardziej strzepic ryja bo podejrzewam, ze temat i tak zaraz jak zawsze sie urwie.
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
05-07-2017 17:40:02 |
|
|
aeroxteam2
Uczeń
|
(05-07-2017 17:56:13)nofack napisał(a): Nie wnikamy w to czemu nie zdarze, po prostu jestem w pracy do 19 i nie mam jak fizycznie tego zalatwic, nie wazne nie zdarze to nie zdarze nie ma tematu, dzwonilem powiedzieli zebym przeszedl jutro i bedziemy probowac oplacic OC, wiadomo nie bedzie to juz w dzien zakupu, a na 2 dzien moge dostac za to kare wiem 130zl..moge ale itez nie koniecznie. Moge spisac 2 umowe z gosciem jechac d oniego i w ten sam dzien isc oplacic OC....ALE ZANIM TO ZROBIE chcial bym nabyc podstawowych informacji czego moge sie spodziewac czy to przejdzie czy nie a i jakie konsekwencje z tego by byly - nie wiem dlatego pytam.
Mowilem mu zeby spisac umowe 1 miedzy nim a poprednim wlascicielem chocby fikcyjna iles lat temu poki dane mogly byc jescze wiarygodne a 2 miedzy nim a mna i chociaz to by sie zgadzalo ale mowil ze nie ze lepiej spisac bezposrednio na tamtego wlasciciela moze bal sie tego ze nie byl ubezpieczone OC nie wiem...
A co myslicie gdybym najpierw przed zalozeniem OC I WPAKOWANIEM SIE W KOSZTY najpierw poszedl do WK i zapytal o ten motorower co i jak ze mam dowod rejestracje i czy jest mozliwosc zarejestrowania tego a takze zeby mi sprawdzili historie tego motoroweru itd? Czy popelnie blad a oni moga juz sie kapnac ze ten gosciu na ktorego jest umowa nie zyje, lub cos sie stalo z nim nie wiem nr jego dowodu nie istnieje itd no i posadza mnie o podrobienie umowy ai td ?
Jesli ktos umial by mi pomoz lub pokierowac w tmeacie co zrobic PROSZE O KONTAKT PILNE. Napisz na priv zostaw telefon zadzownie.
W wk nie udzielą ci informacji jeżeli nie jesteś włascicielem.
Jeżeli spiszesz umowy i wyjdzie to odpowiadasz karnie. Znajomemu za podpis i spisanie umowy ( 2 lata w zawieszeniu wyliczyli). Co lepsze pojazd zabrany do czasu wyjasnienia. Odrestaurowany stoi w parkingu depozytowym.Kupa kasy władowana w odrestaurowanie . Nie wiem czy warte tego latania. A może przejdzie. Sam decyduj.
Co do wykupienia oc jedyne co potrzeba to dane pojazdu. nr rej, vin, rok prod , pojemność,itp
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2017 18:10:47 przez aeroxteam2.)
|
|
05-07-2017 18:07:01 |
|
|
aeroxteam2
Uczeń
|
(05-07-2017 18:30:14)nofack napisał(a): Nie wiem czy nie zyje, czy co sie z nim stalo , nie znam go wiec wiadomo nic nie moge powiedziec na ten temat, to szukanie igly w stoku siana dane sa z 2006r wiec to kupe czasu niestety nie wiem jak go moge odnalesc zeby co kolwiek sie dowiedziec raczej nie realne choc rowniez wojewodztwo malopolskie.
Spisanie umowy miedzy tym gosciem a tym od ktorego kupilem tez nie realne bo nikt za tym nie bedzie terazbiegal i szukal kogos ....wiadomo...
Ja znam taki przypadek w rodzinie gdzie byla podobna sytuacja motor byl na ojca i syna oc nie bylo oplacane 10 lat i syn postanowil go przerejestrowac na siebie.Umowe spisal fikcyjna na ojca jeszcze jak zyl dane wpisal z tamtych lat , po zalozeniu oc ,przegladzie itd zarejestrowali mu to bez problemu...nikt nic sie nie dozcepil ani nic umowy sie zgadzaly byla ciaglasc itd... U mnie to sie rozni tym ze jest to osoba obca no i nie wiadomo kto to ani co z tym gosciem sie dzieje, jego dane na dzien dizsiejszy tez sie moga nie zgadzac.
Zadzwoń na biuro numerów orange
podajesz adres a oni podają ci nr tel zarejestrowane na ten adres.
Może do sasiadki sie dodzwonisz i coś pomoże.
|
|
05-07-2017 18:42:38 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|