Tłoki AK20 do Rometów
|
Autor |
Wiadomość |
Lagoon
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 575
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: Tłoki AK20 do Rometów
Trochę niezgodnie z zasadami rysunku technicznego, niemniej jednak główne wymiary uchwycone. Tłok przystosowany plug&play pod Charta, nieco zmodzony(nie ogranicza przepływu na płukach, odchudzony) pod pierścienie z Husqvarny 335 38x1,5 . Zawsze można edytować, bo robione na szybko i może się coś nie zgadzać.
EDIT, na rzucie z góry zamiast średnicy 38,00 powinno być 37,90 a na rzucie bazowym z boku zamiast 37,92 powinno być 37,84.
Już nie chcę żadnych pilarek
Witam!
Zrobię dobrze cylindrom. Zainteresowany?Pisz PW!
https://www.facebook.com/porting.studio/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2017 15:32:18 przez Lagoon.)
|
|
27-05-2017 15:28:17 |
|
|
Lagoon
Pomocny użytkownik
|
Owszem, tylko w Polsce od zawsze się robiło tak, żeby części wytrzymywały serię, nic więcej, a i czasem to nie było to. Cięcie kosztów na jakości materiałów. Teraz robi się podobnie, tylko polityka marketingowa nieco inna. Ideałem dla inżyniera jest taka sytuacja, gdy maszyna, którą zaprojektuje rozleci się dzień po zakończeniu okresu gwarancyjnego.
Co do tego tłoka gdyby zastosować dobry materiał czyli AK20, wystarczy, anoda na płaszczu, denko polerowane na lustro, zachować owalizację i zbieżność tłoka to byłaby dobra alternatywa dla Meteorów.
Witam!
|
|
27-05-2017 16:15:13 |
|
|
damian94
Uczeń
Liczba postów: 267
Imię: Damian
Pojazd: Romet Chart
|
Lagoon, rozumiem że płaszcz celowo jest krótszy o 3mm od tego do 3-biegowych ? Ta Husqvarna ma jakieś nadwymiary ?
Poza tym jeżeli Alien by zrobił tłoki AK20, to najpierw pewnie byłyby maksymalnie dopieszczone seryjne.
Meteor drożyzna Powiedz to tym co kupują tłoki ASSO bądź Wossnera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2017 17:09:58 przez damian94.)
|
|
27-05-2017 17:03:52 |
|
|
Lagoon
Pomocny użytkownik
|
Wziąłem jakiś tłok z biurka do Charta i długości są z niego. Husqa nie ma nadwymiarów, to tak dla przykładu. Wszystko tam można edytować, wydaje mi się że pierścienie wyższe niż 1,8 mm nie mają sensu, takie 1,5 mm to optymalny wymiar. Nawet przy dłubniętych cylkach nie powinno być ring fluttera.
Nie ma nadwymiarów, bo to nicasil, ot co, głupi ja.
To znaczy forma, bo te tłoki jak wiadomo są odlewane, byłaby taka jak seria ZMD. Inaczej by się wytoczyło rowki na pierścienie, co by pozwoliło na redukcję masy i poprawę pracy silnika.
Witam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2017 17:19:34 przez Lagoon.)
|
|
27-05-2017 17:09:29 |
|
|
damian94
Uczeń
Liczba postów: 267
Imię: Damian
Pojazd: Romet Chart
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2017 18:41:47 przez damian94.)
|
|
27-05-2017 18:40:38 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|