Pomsył na uratowanie FSO
|
Autor |
Wiadomość |
patrykkol997
LwG

Liczba postów: 961
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
|
09-02-2012 18:15:17 |
|
|
MichalSR50
Mechanik

Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Pomsył na uratowanie FSO
Pomysł jest bardzo fajny, ale Poldki w dzisiejszych czasach by nie przeszły, nawet gdyby mu dali jakiś zachodni silnik i troche doposażyli. Nie oszukujmy się, konstrukcja tego samochodu opiera się na Fiacie 125p, a Fiata z Wanny, a Wanny jeszcze z czegoś tam, tak czy inaczej konstrukcja ma rodowód z lat 50. Nie przeszło by to. Gdyby Polacy się zabrali i sami coś stworzyli, jakiegoś nowoczesnego nastepcę Poloneza, od podstaw, no ale sami wiecie jaki jest nasz kraj...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2012 00:10:49 przez MichalSR50.)
|
|
10-02-2012 00:10:30 |
|
|
patrykkol997
LwG

Liczba postów: 961
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
|
10-02-2012 12:28:45 |
|
|
Romet_Pegaz
Maniak polskich samochodów

Liczba postów: 225
Imię: Wiktor
Pojazd: Romet Pegaz
|
Pamiętaj Romeciarzu młody,
że Romet nigdy nie będzie jeździł tak szybko jak samochody,
i nie ma co go piłować,
bo można tego później żałować
Mój 16-calowy potwór!
|
|
07-03-2012 15:51:06 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,376
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Pomysł jest niestety niewykonalny, a to z kilku powodów.
a) nie przeszłoby zmuszenie taksówkarzy do kupna nowych samochodów, tak z perspektywy prawnej jak i "społecznej"
b) nie ma sensu wskrzeszanie trupa, jakim jest FSO. Byłaby to fabryka do której trzeba by dopłacać. Podzespoły do angielskich taksówek są z Chin, jeśli dobrze pamiętam.
c) polonez już w chwili startu produkcji był przestarzały, dziś to już totalny skansen. I nawet ultranowoczesny 1,2 TDCI Green-Eco-Bluemotion-Twinair tego nie zmieni.
d) zrobienie samochodu dostosowanego do dzisiejszych norm bezpieczeństwa i emisji spalin to kilka lat projektowania. Ekipy rządzące zmieniają się co 4. Od wdrożenia takiego projektu do efektu końcowego premier i ministrowie zmienią się co najmniej dwukrotnie. Sytuacja gospodarcza zmieni się nie wiadomo jak.
W skrócie. Twoim pomysłem jest wznowienie produkcji przestarzałego samochodu i zmuszenie ludzi do kupienia go. Pójdą na to gigantyczne pieniądze i środki, a efekt końcowy nie zadowoli nikogo. Coś mi to przypomina...
...
...
już wiem!
PRL
KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
|
|
07-03-2012 16:29:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|