Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
problem z tarczami sprzegla
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
problem z tarczami sprzegla
Witam, kupiłem sobie ostatnio tarcze sprzęgła i przekładki do Charta, celem skompletowania kompletnego sprzęgła na nowych częściach ze starych zapasów. Po otwarciu paczki zauważyłem, ze tarcze mają zupełnie inną fakturę, niż poprzednie, które kiedyś kupowałem. Poprzednie miały wkładki z jakiegoś materiału, gdzie trudno było zobaczyć pojedyncze włókna, coś jak dykta. Te są z korka, ale mają dokładnie takie same nacięcia, co oryginał. Najwidoczniej były dwa typy tarcz, tak jak dwa typy sprężyn i dwa typy koszów sprzęgła.
I teraz uwaga. Na założonym sprzęgle z nowymi tarczami, na zgaszonym silniku wciskam sprzęgło i kopię w starter - sprzęgło niby działa, choć delikatnie obraca wałem. Na włączonym silniku regulacja praktycznie nie istnieje, w przeciwieństwie do starych tarcz, na których bez problemu da się wyregulować tak, żeby wysprzęglało i jeszcze został luz na klamce 1 cm. Do testów używałem oleju Hipol 80w90 zdaje się. Co można zrobić w zaistniałej sytuacji?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2018 22:42:37 przez seler1500.)
|
|
11-03-2017 04:04:13 |
|
|
Stachu.G
"Dziecko kirca"
Liczba postów: 1,088
Imię: Staszek
|
RE: problem z tarczami sprzegla
Piszesz że regulowałeś sprzęgło, to ile dałeś podkładek pod grzybek? Bo ja tam innej opcji regulacji nie widzę. Uczepiłeś się tego mega dużego luzu na klamce którego podaje żółta "biblia" według mnie jest on bzdurny nie wyobrażam sobie żeby sprzęgło brało mi aż po naciśnięciu 1cm klamki.
W twoim temacie sugerowałem ci zmianę oleju, skrzętnie trzymasz się serwisówki to czemu nie zalejesz dedykowanego?
Osobiście miałem przypadek gdzie w używanym silniku zalałem hipol,superol czy inne wynalazki i nie mogłem odpalić starterem ciepłego silnika, tak sprzęgło ślizgało.
I trzeba sobie zadawać sprawę że sprzęgło nie będzie pracować poprawnie zaraz po złożeniu na nowych podzespołach,wszystko musi się ułożyć wtedy powtórnie trzeba dokonać regulacji.
Kto miał do czynienia z chartem i jego regulacją wie że tam nie ma żadnych mecyi i nie potrzeba żadnych specjalistycznych narzędzi czy to w przypadku skrzyni czy sprzęgła.
...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2017 21:07:02 przez Stachu.G.)
|
|
12-03-2017 21:02:43 |
|
|
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
|
RE: problem z tarczami sprzegla
(12-03-2017 21:02:43)Stachu.G napisał(a): Piszesz że regulowałeś sprzęgło, to ile dałeś podkładek pod grzybek? Bo ja tam innej opcji regulacji nie widzę. Uczepiłeś się tego mega dużego luzu na klamce którego podaje żółta "biblia" według mnie jest on bzdurny nie wyobrażam sobie żeby sprzęgło brało mi aż po naciśnięciu 1cm klamki.
W twoim temacie sugerowałem ci zmianę oleju, skrzętnie trzymasz się serwisówki to czemu nie zalejesz dedykowanego?
Osobiście miałem przypadek gdzie w używanym silniku zalałem hipol,superol czy inne wynalazki i nie mogłem odpalić starterem ciepłego silnika, tak sprzęgło ślizgało.
I trzeba sobie zadawać sprawę że sprzęgło nie będzie pracować poprawnie zaraz po złożeniu na nowych podzespołach,wszystko musi się ułożyć wtedy powtórnie trzeba dokonać regulacji.
Kto miał do czynienia z chartem i jego regulacją wie że tam nie ma żadnych mecyi i nie potrzeba żadnych specjalistycznych narzędzi czy to w przypadku skrzyni czy sprzęgła.
Podkładek było tyle ile trzeba, żeby dźwignia przy silniku pracowała w zakresie pracy klamki na kierownicy. Nie ma w tym żadnej tajemnej wiedzy,
luz na klamce musi jakiś być, w przeciwnym razie popychacz ściera się z każdym obrotem sprzęgła. Dla zobrazowania ciemnemu użytkownikowi podaje się, że ma być 1 cm mierzone od końca klamki do kierownika. Wcale nie taki duży.
Dedykowany jest Lux lub Hipol. W tamtej chwili lałem to, co jest pod ręką. Teraz mam Lux i jednocześnie zdecydowałem, że w tym charcie, jako że będzie mniej używany, przynajmniej przez najbliższe pół roku będziemy zużywać stare tarcze.
I odnośnie ostatniego zdania, wymieniałem w swoim charcie tarcze sprzęgła i działały od razu poprawnie. Były jednak z bardziej litego materiału, który nieco słabiej łapie (tak mi się wydaje).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2018 22:49:40 przez seler1500.)
|
|
13-03-2017 01:27:03 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
|
|