| 

Ocena wątku:

- 0 głosów - 0 średnio

- 1

- 2

- 3

- 4

- 5

| 

Kolejna rzecz w moim Sporcie - Opony

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

f126 

Uczeń 

Liczba postów: 163 
Imię: Damian 
Pojazd: Inny Romet 

| 

RE: Kolejna rzecz w moim Sporcie - Opony 

(04-08-2016 14:33:52)chadie napisał(a):  Przyznam że wiele już wyczytałem, ale dalej mam problem. 
W Sporcie były oponki Stomil Tornado 1x1 1/4 x 1 1/16 25-630 
Chciałbym mu założyć nowe, ale ani po pierwszym ani drugim parametrze nie znalazłem nic na alle ani w sklepach, może jakiś zamiennik albo inny symbol mam szukać.  
Najlepiej jakby napisał ktoś, kto niedawno zmieniał, jaki symbol/producent szukać 
Najistotniejszą częścią oznaczenia jakie podałeś jest "25-630". Jest to oznaczenie wg standardu ETRTO które dziś stosuje się powszechnie i pozwoli ci ono znaleźć opony bezproblemowo pasujące na twoje obręcze. Jeśli chcesz mieć opony w rozmiarze dokładnie takim samym jak poprzednie to zapomnij o całej reszcie oznaczenia i szukaj opon "25-630", co oznacza że opona ma 25 mm zewnętrznej szerokości oraz 630 mm WEWNĘTRZNEJ średnicy.

Trzeba wspomnieć, że o tym czy opona będzie pasowała na obręcz decyduje tylko drugi człon oznaczenia, czyli w twoim przypadku "630". Możesz kupić opony o innej szerokości niż 25 mm, np. 20-630 albo 35-630 i również będą one pasowały na obręcz, ale zewnętrzna średnica tych opon (czyli również średnica kompletnych kół) będzie odpowiednio mniejsza albo większa niż tych oryginalnych o szerokości 25 mm, ponieważ wraz ze wzrostem szerokości opony rośnie też jej wysokość. Trzeba na to uważać jeśli chce się założyć oponę szerszą niż oryginalna, a oryginalna mieściła się w ramę "na styk" - wówczas ta szersza (czyli też wyższa) opona może się już nie zmieścić w ramę.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2016 14:55:15 przez f126.)

|  

| 

| 04-08-2016 14:52:54 | 

| 

| 

drajwer 

Nowy 

Liczba postów: 67 
Imię: Paweł 
Pojazd: Inny 

| 

RE: Kolejna rzecz w moim Sporcie - Opony 

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2016 15:53:53 przez drajwer.)

|  

| 

| 04-08-2016 15:48:17 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|