Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem
|
Autor |
Wiadomość |
Kosiorsky
Nowy

Liczba postów: 2
Imię: Nowik
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem
Witam. Dostałem ogara 205, który stał tam parę lat nie na chodzie i coś tam się z nim bawię  , nigdy nie miałem z tym styczności i to jest mój pierwszy moto w życiu  . Powymieniałem w nim kilka rzeczy w tym wał korbowy na nowy. I tu zaczynają się problemy, ponieważ na tym nowym wale za gwintem i frezkami znajduje się taki rowek, którego w starym wale nie było. Kiedy zakładam sprzęgło, to ono wpada za głęboko i zabierak nie zazębia się z wałem. Odkręciłem koło zębate przekładni stałej, i wrzuciłem pod kosz podkładkę o grubości z 2 mm, odpaliłem komara i teraz na biegu jałowym silnik chodzi normalnie, jak wcisnę sprzęgło to też, ale wrzucam tylko jedynkę i momentalnie gaśnie. Zacząłem się zastanawiać, czy pod koszem i pod tym kołem zębatym przekładni stałej nie powinny być jakieś podkładki. Zaznaczę, że nie było tam żadnych podkładek  Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
|
|
29-05-2016 18:28:03 |
|
|
Kosiorsky
Nowy

Liczba postów: 2
Imię: Nowik
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem
No właśnie, co najlepsze gościu w sklepie zapewniał mnie, że musi pasować i nie ma innej opcji. Może ten rowek jest po coś specjalnie zrobiony ?? Może tam coś musi wchodzić w niego teraz ?  już nie mam pomysłów w ogóle. U mnie identyko, nie wysprzęgla wrzucam jedynkę i od razu gaśnie :/
Jakby ktoś nie wiedział o co chodzi:
Wał
W starym wale nie ma tego rowka i jest wszystko git a tutaj wszystko wpada do środka :/
Nie mogę edytować już posta wyżej 
Jeden koleś na innym forum napisał, że "na dodatek gwint ze strony sprzęgła jest za długi, i trzeba go skracać, żeby sprzęgło w ogóle napęd odłączało". Może coś z tym trzeba zakombinować ?? Ale skracać nowy wał :/ nie uśmiecha mi się to
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2016 11:27:54 przez Kosiorsky.)
|
|
01-06-2016 11:08:48 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage

Liczba postów: 368
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Kadet
|
|