Tuning Silnika
|
Autor |
Wiadomość |
gincu99
Rometowniec
Liczba postów: 523
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Tuning Silnika
(03-01-2016 16:15:33)Conqeror napisał(a): Nakierowanie jest odpowiednie i nic tam więcej się nie zrobi. Chyba że masz polski cylinder to jest jakąś porażka. Okna zaczynają się poniżej 44 mm a kończą gdzieś przy 38 39 mm. To nie jest żart i strasznie nie lubię rzeźbić w tym badziewiu bo jest ze 3 razy więcej roboty
Masz rację z tym nakierowaniem ponieważ dzisiaj to sprawdziłem i jest bardzo zbliżone do nakierowania w cylindrze simsonowskim.
Ale w simie kanał jest o wiele krótszy co powoduje mniejszy opór przepływu mieszanki i w dodatku ma coś jakby zwężkę Venturiego przynajmniej z tym mi się to kojarzy.
Czyli nie pozostaje nic innego jak zabawa pilnikiem i poszerzenie kanałów płuczących w celu zmniejszenia oporu przepływu mieszanki.
Wprowadzę jeszcze inne modyfikację T.Sałki tzn. podniosę wydech na 28,5mm i skrócę nóżkę tłoka o 1mm od okna ssącego. I skoryguje przejścia pomiędzy karterami a cylindrem.
Nw czy czytałeś ale zmieniłem także wyważenie wału korbowego i odchudziłem tłok.
Prawdopodobnie splanuję głowicę o 1mm tak aby zwiększyć ciśnienie sprężania do około 9-9,5bar na ciepłym bo na zimnym to mam teraz prawie 10 bar ale jest to spowodowane tym że olej jest gęsty i lepiej uszczelnia.
Po tych modyfikacjach powinna poprawić się elastyczność tego silnika.
Zajmuje się piaskowaniem:
felg samochodowych, ram motocyklowych i inne.
Więcej na pw
Zapraszam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2016 22:51:51 przez gincu99.)
|
|
03-01-2016 22:51:26 |
|
|
Conqeror
Praktykant
Liczba postów: 354
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Tuning Silnika
gincu99 teoria, teorią ale zobaczysz że podczas testów praktycznych guzik ci to wszystko da.
Żadnych kanałow nie poszerzaj są odpowiednie do tych okien co sa. Naprawde nie ma potrzeby by powiększać je dla zasady : " większe będzie lepjej "
Twoje korygowanie wału w stosunku do zebranych 5 gram z tłoka jest również bzdurne.
No ale cóż pobawisz się tyle co ja to będziesz wiedzał
Oferuje:
- przeróbki cylindrów od 40 pln
- tulejowanie cylindrów
- inne usprawnienia, łącznie ze spawaniem alu, toczeniem, szlifem itp
Dobrze i solidnie, 7 lat doświadczenia
|
|
03-01-2016 23:27:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: