Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
jak włoozyć wał?!!!
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: jak włoozyć wał?!!!
Otóż dobrze znam znaczenie tego słowa i można je w pewnych przypadkach (jak ten) pod Twoje zachowanie podpiąć, choć specjalistą od polskiego nie jestem, ale ok, nie o tym temat.
Wiem natomiast jedno. Wjeżdżasz na forum z wielkimi pretensjami i jedziesz po ludziach, że mają zryte berety. Otóż nie jeden człowiek tak już składał silnik i akurat schłodzenie wału oraz zagrzanie łożyska ma sens i działa, no ale Ty przecież wiesz lepiej.Ba - czasem same rozgrzanie łożyska (wewnętrznej bieżni) wystarczy.
Żeby nie było, że jestem nastawiony anty, mimo wszystko postaram się pomóc.
Wał masz oryginalny, czy współczesnej produkcji? Zmierzyłeś czop mikromierzem? Może masz bubla z zniekształconą powierzchnią lub zbyt szeroką względem łożyska. Miałem kiedyś podobny problem w silniku 027 (od Charta), ale to było w przypadku wału współczesnej produkcji (wyrób był niskiej jakości jak się później okazało, bo przejechałem na nim tylko 5.000km). Z tego co pamiętam, to zamiast w karter, to włożyłem najpierw łożysko na czop, a później karter nałożyłem na wał z łożyskiem, bo inaczej się nie dało.
citroen-XM.pl
|
|
09-07-2015 21:20:11 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
sroka1234 (07-09-2015)
|
rometogar205rr
Krusze skały, miażdżę drzewa
Liczba postów: 292
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: jak włoozyć wał?!!!
wał boschem obszlifuj xD nie no zartuje, zobacz czy czop wału ma dobra gładkosc bez zadziorow, jeden zadzior i misterny plan na nic, przelec tamte miejsca papierem sciernym wodnym, posmaruj olejem i lozysko wejdzie , nie sluchaj tych co powiedza ze to amatorskie bo. to ni jestperfekcyjny wynalazek i drobne niedoskonalosci w niczym nie przeszkodza, wiem z doswiadczenia bo z krzywym wałem robilem przez rok 50km dziennie, tak ze podsumowujac: papier wodny i rozgładź czop główny, przesmaruj i łożysko wejdzie, oczywiscie dodatkowo dla ulatwienia nie zaszkodzi zastosowac metody termicznej co.koledzy pisali wczesniej
''Nie ma złej pogody. Są tylko źle
ubrani motocykliści''
''Żeby jeździć trzeba mieć benzynę
we krwi, ale i olej w głowie…''
Serdecznie zapraszam na moj kanał na yt-rometogar205rr lub obejrzyj moja maszyne m.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&client=mv-google&v=NxrjN9omdQ8 komentowac! Jeśli pomogłem kliknij POMÓGŁ lub oceń mnie lub jedno i drugie
|
|
10-07-2015 03:44:55 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|