Komar 2320 '70 - ''Klak''
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,207
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Komar 2320 '70 - ''Klak''
Przyrzekłem sobie że po maturze wezmę się za Komarka matura raczej zdana, więc jedziemy. Dzisiaj wystawiłem go po 3 miesiącach stania. Wtedy był postawiony brudny, cały w soli - jeździłem zimową porą. Załamałem się, zdjęcia nie oddają tego jak to wyglądąło:
Na początek zdejmujemy osłony.... i wypada taki fragment karteru
I jeszcze coś, a karter wygląda tak:
Kilka chwil, i silnik jest już luźny:
Uznałem, że Komar nie może stać taki brudny i cały w soli, więc umyłem wstępnie ramę i oskrobałem rdzę:
Rama na razie gotowa, jak poskładam silnik będę dopieszczał:
Bierzemy się za silnik, pierwsze co to głowica w górę. Tak wygląda nowy tłok po 50 km jazdy na Lux 10
Łańcuch obcierał o osłonę... takie fajne smarowidło powstało
Silnik gotowy do rozpołowienia
W tle przechadza się moja pomocnica Zuzia - kotka z dosyć niewiarygodną historią. Wierzcie albo nie, ale w tamtym roku nam zaginęła. Nie było jej już kilka tygodni. Okazało się że... przeszła przez płot do zakładu, gdzie produkują jachty, wlazła do kabiny, gdzie przez przypadek została zamknięta, a łódź zafoliowana i wysłana do Hiszpanii... dopiero tam moją Zuzię odnaleziono Na szczęście dzięki temu że moja mama pracuje w tej firmie udało się deportować kota z powrotem
Silnik zostawiłem na razie w takim stanie. Nie mam jeszcze nowych karterów, i muszę dotoczyć nową ośkę (chcę mieć z lepszego materiału, bo już drugi raz mi ta oś pęka). A że silnik będę remontował chyba jednak sam, robiąc to po raz pierwszy, będę po prostu przekładał pojedynczo poszczególne części ze środka na nowe kartery.
|
|
10-05-2015 15:39:59 |
|
|
komarinho
długodystansowiec
Liczba postów: 552
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
11-05-2015 20:02:57 |
|
|
romek
019 rzondzi
|
Dawno temu robiłem sobie stylizowane zdjęcia na tym komarku Niestety, rozmawiałem z pierwszym właścicielem - nie robił nigdy zdjęć na nim...
Ja jestem więcej niż pewny, że teraz padnie coś z następujących rzeczy:
-Wał
-Pęknie magneto (chociaż to nie problem, tylko trzeba je kupić)
-Padnie skrzynia
Dlatego też do silnika profilaktycznie daję nową, ZMDowską choinkę. I będę go odpalał na zapych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 21:28:48 przez romek.)
|
|
11-05-2015 21:28:32 |
|
|
romek
019 rzondzi
|
W tym roku mam w planach co najmniej dwie ,,dłuższe'' trasy na Komarze:
-Iława (31 km w jedną stronę) - do koleżanki, przy okazji pobujać się tamtejszymi Autosanami
-Olsztyn (45 km w jedną stronę) - na zlot
Dotychczas najdalej gdzie na nim byłem... u babci, 12 km w jedną stronę jakieś 6 lat temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 22:38:56 przez romek.)
|
|
11-05-2015 22:38:08 |
|
|
komarinho
długodystansowiec
Liczba postów: 552
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|