Romet Pony M2 by MichalSR50
|
Autor |
Wiadomość |
MichalSR50
Mechanik
Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Romet Pony M2 by MichalSR50
Witam.
Oto mój weteran. Moja Motorina. Możecie nie uwierzyć, ale mam ją od piątej podstawówki, a teraz chodzę do drugiej liceum I wciąż zawaliście się nią jeździ, nie odczuwam, aby była na mnie za mała Ma papiery, ale nie jest zarejestrowana. Dryniunia jest po remoncie silnika, który był robiony 5 lat temu. Został wtedy założony "podrasowany" cylinder 55ccm. Osiągi się zbytnio nie zmieniły, za to pięknie pykała i zawsze zapalała. Ten silnik to normalnie bajka był, cichutki, palił na dotyk, wszystko pięknie chodziło, biegi nie wyskakiwały. A v max też był niezły, bo zmierzyliśmy jej 51 km/h i jest to najszybsza motorynka w okolicy, a ma konkurencję w postaci 3 innych maszyn . Poprzedni właściciel ją malował, bo ten lakierek jest bardzo delikatny, łatwiutko schodzi przy myciu Karcherem. W międzyczasie zrobiłem nową tablicę rejestracyjną, kupiłem oryginalną naklejkę na osłonę łańcucha, zmieniłem zębatkę, zrobiłem hamulce. Obecnie silnik leży rozebrany, bo poszedł wał. Można powiedzieć, że robię mu drugi remont, bo wymieniłem znów cylinder, tłok, wał, łożyska, pierscienie i simmeringi. Lada moment znów będzie jeździć i nakręce filmik. Jednak ten silnik planuję przeszczepić do mojego T-1 i zrobić mu polerkę. A do Drynki wrzucę 019 z T-1 i prawdopodobnie taki pakiecik sprzedam. Żal mi się będzie z nią rozstawać, tyle razem przeszliśmy. Zobaczymy, jak się wszystko potoczy
Oto foty: http://mojemoto.pl/moto:621
Zapraszam do komentowania!
|
|
28-01-2012 00:46:27 |
|
|
Mikołaj
Dziecko słoneczka :D
Liczba postów: 1,592
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
28-01-2012 00:56:10 |
|
|
lukasz247___
Król leśnych bezdroży :)
Liczba postów: 1,352
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Chart
|
|
28-01-2012 10:22:12 |
|
|
MichalSR50
Mechanik
|
RE: Romet Pony M2 by MichalSR50
Kierownica to w ogóle nie wiem, od czego jest, na pewno nie jest oryginalna.
Sprzedawać wiadomo, szkoda mi, ale już się nią najeździłem, czas na innego Rometa, bo przy nich mam szybsze bicie serca niż przy Simsonie
A teraz przybliżę wam to, co się ostatnio z nią działo. Jechałem nią i wał mi po prostu stanął, nie ruszał się. Kupiłem więc nowy zestaw naprawczy za 149 zł składający się z tuningowego wału, łożysk, simmeringów, cylindra, tłoka, sworznia tłoka i uszczelek. Założyłem to wszystko. Jednak przy kopaniu wał bardzo ciężko chodził, od razu się zatrzymywał. Kupiłem więc nowe polskie łożyska i założyłem. Wał wciąż ciężko chodził, ale już bez skoków i oporów. Pomyślałem, że złożę cały silnik, a co tam. No i dzisiaj skończyłem. Motorynka odpaliła! Nie chodziła od pół roku Ale się uradowałem, znów usłyszeć jej warkocik. Ale nie jest idealnie. Po pierwsze, ona odpala, ale tylko wtedy, gdy jest dobrze przelana, coś ma z dopływem paliwa, ale to gaźnikowe sprawy. Po drugie, bardzo ciężko jedzie i przyspiesza, jakby coś ją blokowało. Dodatkowo słychać z silnika jakieś świsty. Czy to się jakoś ze wzrostem docierania ureguluje? Bo ona właściwie jest po drugim remoncie
|
|
28-01-2012 20:57:10 |
|
|
MichalSR50
Mechanik
|
RE: Romet Pony M2 by MichalSR50