Simson Krzyśka
|
Autor |
Wiadomość |
krzysiu1505
Technik
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/technik.png)
Liczba postów: 952
Imię: .
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Simson Krzyśka
Witam! chciałbym wam przedstawić mojego Simsona. Jest to model S51 w wersji B1-4(czyli z 4-biegową skrzynią, zapłonem SLPZ i z normalnym wyposażeniem elektrycznym). Kupiłem go we wrześniu 2012 roku, w stanie średnim, mianowicie: z wyglądu średnio, trochę podarte siedzenie, trochę ucięty przedni błotnik, pomalowany sprayem ale ładnie pomalowany; mechanicznie: silnik niedawno dotarty, po 1 szlifie, tłok prawd. MZA, gaźnik 16N3-4(założony przez poprzedniego właściciela dla mniejszego spalania),ale niestety nie odbijały biegi, oraz była spalona instalacja elektryczna(ktoś próbował odpalać gwoździem, wiejskie majstry zamiast kupić nową stacyjkę podpięli zapłon na sztywno, i jeździli aż się prostownik spalił, potem na sztywno od cewek podpięli światła, wywalili klakson i kierunki i zrobili na puszce przełącznik zapłonu i przełącznik świateł). Pierwsze co zrobiłem po kupnie to naprawiłem biegi(była źle założona sprężyna lewarka) i jeździłem do zimy. Przez zimę zrobiłem od nowa elektrykę(na szczęście okablowanie się zachowało nienaruszone, starczyło tylko nowy prostownik, stacyjkę i akumulator podpiąć, oraz założyć klakson i kierunkowskazy), i tak od wiosny jeżdżę, przy czym od sierpnia w roli codziennego wozidła zastąpił go romet ogar(którego kupiłem głównie po to, by móc jeździć do szkoły, gdyż simson nie ma papierów a pod szkołą często policja stoi). Plany wobec simsona mam następujące: sprzedać, bądź zakupić ramę z dokumentami, a na razie cieszyć się jazdą ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif) . Więcej zdjęć będzie później
Skład złomu w moim garażu:
- Simson S51B1-4 1983r
- Simson S51N/Electronic/Comfort(składak z 3 różnych) 1989r.
- Romet Ogar 200(motorower jutra: może jutro odpali) 1989r: sprzedany, oby trafił w dobre ręce
|
|
19-11-2013 17:07:32 |
|
|
krzysiu1505
Technik
|
RE: Simson Krzyśka
Z ramą z dokumentami jest taki problem, że w moich okolicach jak jest jakiś simson do sprzedania to albo trup bez papierów, albo porządny z dokumentami, nie ma raczej trupów z papierami(teraz, gdy minęło w społeczeństwie zachłyśnięcie automatami, to simsony, jako motorowery powszechnie uważane za niezawodne i tanie w eksploatacji chodzą za naprawdę duże pieniądze, simson za 3500 nie jest rzadkością, co więcej są tacy, którzy za simsona tyle dadzą)
- Simson S51B1-4 1983r
- Romet Ogar 200(motorower jutra: może jutro odpali) 1989r: sprzedany, oby trafił w dobre ręce
|
|
19-11-2013 18:03:13 |
|
|
Latos
Sezon trwa cały rok
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/zawodowiec.png)
Liczba postów: 2,004
Imię: Kacper
Pojazd: Inny
|
|
19-11-2013 19:15:29 |
|
|
krzysiu1505
Technik
|
RE: Simson Krzyśka
Historii simzłoma ciąg dalszy: jak powiedziano w innym temacie, za simsona przepłaciłem, co jest prawdą. Ale nie żałuję, zwłaszcza, że nie mam z nim żadnych problemów(a z rometem bywa różnie ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif) ). By uciąć pogłoski, że mało nim jeżdżę, to powiem tyle, że od ostatniego posta wypaliłem ze 3l paliwa, przy dosyć spokojnej jeździe. Plany wobec niego nieco zmieniłem: uznałem, że przez zimę łatwiej będzie znaleźć jakąś ramę z dokumentami. Jak uda mi się dokumenty zdobyć, to odłożę kasę i pomyśle nad zrobieniem go na 70ccm. Czytałem także na w innym temacie, że ten simson to padło. Z wyglądu owszem, ale silnik żyleta ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif)
Na zdjęciu: Simson nad autostradą A4, 20. XI 2013
- Simson S51B1-4 1983r
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2013 21:46:29 przez krzysiu1505.)
|
|
26-11-2013 21:44:35 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|