Tona zdjęć
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
Tona zdjęć
Pytanie mam. Na które oczekuję odpowiedzi, a nie grobowej ciszy.
Forum, góra, przyzwala na wrzucanie milion zdjęć w jednym poście, jednej stronie tematu, w normalnym rozmiarze?
Szewskiej pasji idzie dostać, kiedy podczas lektury danego postu nagle strona przeskakuje gdzieś w górę, w dół, w lewo, w prawo, bo przymulony net/przymulony serwer nie ładuje wystarczająco szybko zdjęć. Nie lepiej przy większej ilości zdjęć wrzucać miniaturki, albo takie zmniejszone do rozdzielności np. 800x600? Na imagebam przy załadowaniu fotki na serwer wyrzuca link w pełnym rozmiarze, miniaturkę, do wyboru do koloru, wystarczy inną pozycję wybrać, ta sama ilość czasu niezbędna do wrzucenia.
Drugie, jak ktoś będzie chcial zobaczyć dana fotkę to ją sobie powiększy, proste, pewnie nawet chętniej to zrobi, niźli miałby być zmuszanym do przeglądana zdjęć.
Wiem, że system forum pomniejsza w wątku te zdjęcia do jakich 640x480px, ale najpierw i tak ładuje pełen rozmiar.
A jak ktoś twierdzi, że internety teraz są szybkie i to jest bezsensowne, proszę bardzo, niech zmierzy czas załadowania danych tematów:
1) http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=21572
2) http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=22496
Tyle samo? Czy może 1 szybciej ładuje?
|
|
12-01-2015 16:55:15 |
|
2 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post:2 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post.
raterro (01-12-2015), Suwmiarka (01-12-2015)
|
Pompuś
Unregistered
|
RE: Tona zdjęć
Nie wiem o co ci chodzi. Na tych zdjęciach z pierwszego tematu przynajmniej widać co chcesz zobaczyć, nie musisz w nie klikać. Włączenie twoich zajmie więcej czasu niż załadowanie się seri zdjęć. Już to mówiłem, jak poruszyłeś ten temat w moim temacie.
Widocznie masz za słaby internet, ale to już twój problem.
|
|
12-01-2015 17:30:46 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Pompuś za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Pompuś za ten post.
Barto5050 (01-12-2015), pawel_2540 (01-13-2015), xsaman (01-13-2015)
|
jurek_j
Technik
|
(12-01-2015 17:30:46)Pompek napisał(a): Nie wiem o co ci chodzi. Na tych zdjęciach z pierwszego tematu przynajmniej widać co chcesz zobaczyć, nie musisz w nie klikać. Włączenie twoich zajmie więcej czasu niż załadowanie się seri zdjęć. Już to mówiłem, jak poruszyłeś ten temat w moim temacie.
Widocznie masz za słaby internet, ale to już twój problem.
Mam miniaturkę, na której mniej więcej widzę co jest, jeśli mnie to interesuje, to kliknę dalej, jeśli nie - pominę, dwoma krokami scrolla, a nie kilkusekundowym kręceniem. A jeszcze załaduje się kolejne x zdjęć i nawijam kilometry.
Sprawdziłem na speedteście, 6,39Mbps, ani szybki, ani wolny...
|
|
12-01-2015 17:42:17 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
Jakim cudem mam 2.2 tego czegoś i mi się zdjęcia normalnie włączają ?
|
|
12-01-2015 18:00:05 |
|
|
jurek_j
Technik
|
Nawet nie chodzi o zrobienie czegoś, wystarczy zmniejszyć rozmiary zdjęć przed wysyłaniem, prościej będzie załadować 400KB, niż 1,5MB, albo wrzucajcie miniaturki, albo linki do galerii, istniejących, wygodnych dla ogółu rozwiązań jest wiele.
No chyba że ktoś woli śmietnik, no to faktycznie, niech tak zostanie .
|
|
12-01-2015 19:08:00 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
Oj, oj, jacy niektórzy mądrzy. Tak za słaby internet, za słaby komp, bo zdjęć przerobić nie umie. Co jeszcze. Może kogoś nie stać na lepsze, a też by chciał pooglądać? Egoizm niektórych powala. Typowe cebulactwo. Ja mam, jest git, innym jak sie nie podoba to wy...nocha. Tyle, że forum z tego co wiem jest raczej dla wszystkich, a nie dla wybranych.
Problem poruszony przez Jurka jest faktycznie warty przegadania nie tylko dlatego, że na PCcie przeglądarka muli, bo musi przemielić megabajty zdjęć. Ten problem pojawia się też na smartfonach, gdy ktoś korzysta z neta, z sieci i niekoniecznie ma gigabajty darmowych danych. Nie raz zdarzało mi się poza domem, np w pracy przeglądać to forum i tematy z milionem zdjęć w dużej rozdzielczości zamykałem, bo po prostu zeżarło by mi transfer w oka mgnieniu. Zdarzyło się, że jeden z tematów mimo wszystko chciałem zobaczyć, ale niestety przeglądarka wywaliła się, bo brakło RAMu w telefonie...
Ja osobiście używam dropboksa, na który wrzucam od dobrych kilku lat zdjęcia i schematy publikowane na forum i nie tylko. Zdjęcia nie przepadną tak długo, aż właściciel ich sam nie usunie. Miniaturki robię sam (Linux, w konsoli jednym poleceniem, więc to nie problem), a wygląda to tak i pewnie o coś takiego Jurkowi chodzi: http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=15072
Zdjęcia można też przedstawić choćby w formie linku do gotowej galerii, wtedy nie trzeba bawić się w miniaturki: PRZYKŁADOWA GALERIA
Właśnie dlatego, że mam na uwadze to, jak potem taka strona z dużą ilością, dużych zdjęć się wczytuje.
Można by było ustalić jakiś konkretny hosting do wysyłania zdjęć, który w prostej formie generuje miniaturki i wpisać w regulamin obowiązek stosowania ich na forum.
Wersja hard - napisać skrypt, który automatycznie będzie wysyłał zdjęcia na darmowy hosting i podpiąć do forum jako gadżet dla każdego ( )
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2015 19:43:56 przez BigSoft.)
|
|
12-01-2015 19:41:42 |
|
5 użytkowników postawiło piwo BigSoft za ten post:5 użytkowników postawiło piwo BigSoft za ten post.
jurek_j (01-12-2015), Kaliber (01-12-2015), Motorowerzystka (01-12-2015), Stachu.G (01-13-2015), Suwmiarka (01-12-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|