Chart by Janusz94
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Chart by Janusz94
Sam już nie wiem jak to z tymi nabiegunnikami jest. Teoretycznie powinny być ze względu na to, że zamykają one rdzeń pola magnetycznego i odpowiednio kształtują to pole. Możliwe, że w zapłonie Vape nie jest to konieczne, lub zrealizowane jest to w inny sposób. Nie wiem, nie jestem specjalistą od magnetyzmu.
Nie wziąłem jednak pod uwagę że Ty na tej wiertarce osiągasz tylko (aż?) 2000 obr/min. Może się okazać na silniku, że prądnica jednak wcale zła nie jest, a wręcz przeciwnie. Moja prądnica w Charcie na oryginalnym magnecie ma bardzo niską sprawność przy 2 tys. Właśnie odświeżyłem pamięć i zajrzałem do własnej dokumentacji...
Na mojej stronie mam umieszczonych kilka wykresów, to jeden z nich:
Można powiedzieć, że prądnica "startuje" tak naprawdę przy ok 3400 obr.min, także jest szansa, że u Ciebie będzie podobnie. Polecam jednak nawinąć sobie jedną cewkę grubym drutem, upchać drutu tyle, ile to możliwe i testować już na silniku przy normalnych obrotach.
Może się okazać, że jak mu dasz w palnik to będziesz miał niezłego elektro-magnetycznego potwora do okiełznania
citroen-XM.pl
|
|
01-01-2015 19:11:20 |
|
|
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
|
25-01-2015 18:03:01 |
|
1 osoba postawiła piwo janusz94 za ten post:1 osoba postawiła piwo janusz94 za ten post.
Taśma (01-25-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|