Problem z elektryką skutera peugeot vivacity
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
Problem z elektryką skutera peugeot vivacity
Ani to jednoślad prl, ani romet motors, to chyba tylko tu pasuje to.
Mam taki problem z jednym złomkiem - skuter peugeot vivacity speedline, rocznik chyba '04. Zimny - odpala jak trza, wolne obroty też śliczne, jazda bez zarzutu. Rozgrzeje się i zaczyna się dzień świra - nie ma siły jechać, przy okręconej manetce przerywa i gaśnie, ale na wolnych obrotach jest ok. Iskra - słaba niebieska. Świece podmieniałem, to samo. Zauważyłem tylko jedną prawidłowość - jeśli przerywa, szybko zgaszę i odpalę silnik, od razu reaguje na pełne odkręcenie manetki gazu, co prawda na chwilę, no ale wkręci się na dość sensowne obroty.
Z racji że to kibel - przeraża mnie ta ilość plastików, niby w Pancerce źle cokolwiek robić, ale ja nie wierzę, ktoś pijany chyba to pisał/mówił kiedyś.
Nie wiem cewka zapłonowa do kitu? Moduł zapłonowy? Ktoś coś pomoże, doradzi?
W googlu nic ciekawego nie wynalazłem, wszyscy wymieniaja gaźniki, cylindry, sprężynki, a i tak kazelot. Gaźnik czyściłem, jest ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014 19:16:46 przez jurek_j.)
|
|
15-12-2014 19:16:22 |
|
|
Damian4570
Zaawansowany hardware'owiec

Liczba postów: 1,305
Imię: Damian
|
|
15-12-2014 23:51:35 |
|
|
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
|
RE: Problem z elektryką kibel peugeot vivacity
Cóż bym zrobił bez waszych porad, pewnie nie naprawił  .
Odpaliłem dzisiaj złomka na cewce WN i przewodzie WN ze 125p, pomijając nieco inne parametry cewki, jest tak samo - po rozgrzaniu nie wkręca się na obroty, jest w stanie pracować tylko na wolnych.
Zrzuciłem cylinder, widać ślady użytkowania, ale tragedii nie ma, nawet progu zbyt sporego nie wyczułem. Zawór membranowy też wygląda w porządku.
Męczy mnie ten moduł zapłonowy ciągle, zważywszy na to, że właściciel wspominał, że z czasem zaczął mu słabnąć, jednorazowo przejeżdżać mniejsze odcinki, a nie od razu, z dnia na dzień... Może jednak ktoś coś?
|
|
27-12-2014 18:27:47 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|