Mały pomysł z wykorzystaniem silnika samochodowego..
|
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Emerytowany Moderatroll
Liczba postów: 2,930
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Mały pomysł z wykorzystaniem silnika samochodowego..
Siema.
Otóż od pewnego czasu razem z kumplem mamy pomysł z wykorzystaniem silnika samochodowego. Otóż pomysł polega na tym by wypiaskować blok pomalować itp. Jedynie w niektórych miejscach wyciąć by odsłonić ruchome elementy (np poruszanie się tłoka w cylindrze )
I teraz moje pytanie. Otóż jako rozrusznik użyjemy silnika z wiertarki a jako świec diody.. i gdy tłok będzie szedł do góry to wtedy nastąpił by rozruch zapłonu w tym cylindrze. I nasuwa mi się pomysł by zastosować magnes na tłok i ceweczkę przy diodzie i gdy tłok pójdzie w górę to ta dioda zaświeci. Czy takie rozwiązanie może być ?
Jak macie jakieś pomysły to chętnie posłucham wypowiedzi innych użytkowników
Sorry za pisownie jestem padnięty i ledwie myślę
Edit:
pewnie myślicie, że to nie wypali.. Otóż projekt wypali tylko zostaje rozwiązanie tego co podałem i ewentualnie jakieś zasygnalizowanie, że zapłon został załączony i następuje rozruch tego otóż silnika. Powoli jak będę miał jak to porobię zdjęcia jak to wszystko wygląda
KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2014 17:20:45 przez Bartek.)
|
|
03-09-2014 17:13:43 |
|
|
kw112
Chart passione mea, et vita mea

Liczba postów: 2,014
Imię: Michał
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Mały pomysł z wykorzystaniem silnika samochodowego..
Myślę, że silnik z wiertarki będzie za słaby, aby poruszyć silnik 4-ro cylindrowy. To jest jedno. Dwa, w silniku 4t iskra występuje co drugi obrót wału korbowego, czyli musiałbyś zrobić jakiś czujniczek, który by łączył np. masę w odpowiednim momencie, inaczej cykl będzie nieprawidłowy.
20.08.2012, 20.38 patrzyłem na zegarek- zakup charta 210
Mój Romet Chart 210 nowa edycja!
nikt tak ci nie wytłumaczy jak schemat!
027 bogiem, 023 nałogiem, s38 podstawą, 019 zabawą
|
|
03-09-2014 17:22:49 |
|
1 osoba postawiła piwo kw112 za ten post:1 osoba postawiła piwo kw112 za ten post.
Bartek (09-03-2014)
|
RaFicki
,

Liczba postów: 249
Imię: Rafał
Pojazd: Inny
|
|
03-09-2014 18:00:23 |
|
|
kamil97
Początkujący
Liczba postów: 1,709
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
RE: Mały pomysł z wykorzystaniem silnika samochodowego..
A ja mam taki pomysł. Rozrysowalem to tak pi razy oko
Mam nadzieje ze nie będziecie marudzic jak stqc
A teraz objaśnienie.
Na kole zamachowym umieścić dwa magnesy w dwóch rożnych punktach. Tak by jeden magnesy odpowiadał np tlokom 1 i 3 w GMP(w momencie błysku diód)
Następnie na proś kola zamachowego dorobić flansze z blachy lub nawet jakieś uchwyty i zamontować jakieś czujniki/impulsatory na wysokości magnesów by następował impuls.
Impuls skierować na jakiś sterownik by dawał prąd na diody.
JEDEN CZUJNIK - DWA TŁOKI
Moja skoda octavia I 1.8 SLX
|
|
03-09-2014 20:26:53 |
|
1 osoba postawiła piwo kamil97 za ten post:1 osoba postawiła piwo kamil97 za ten post.
Latos (09-03-2014)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości
|
|