Mój pierwszy Ogar 200
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Mój pierwszy Ogar 200
Postanowiłem zrobić coś z ogranicznikiem stopki, a raczej jego brakiem
Tym samym po około pół godziny efekt jest widoczny na zdjęciu poniżej:
Stoi! Może i nie ma koła w powietrzu, ale stoi stabilnie i to mi wystarczy
Jak tego dokonałem? Musiałem dorobić z czegoś ogranicznik i jakoś go zamocować. Pod ręką nie było nic co by się nadało poza... kątownikiem do półek Zamontowałem go przykręcając śrubę pomiędzy rurką a tą częścią do której przykręca się podnóżki. Po pierwszych próbach okazało się, że jest zbyt miękki i się po prostu wygina. Więc trochę kombinowania i oto jest:
Zapytacie, po uj tam tyle podkładek? Blokują one ogranicznik tak, aby nie mógł się dalej wyginać. Swoje zadanie spełniają. Patent goni patent
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2014 01:06:37 przez Quake96.)
|
|
24-05-2014 01:00:44 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
Kłejkóóóóóóóó!! Co to ma być ? Wywal to puki się nie rozmnożyło.
Zrób jak ma być, albo wcale. Takie moje zdanie. Pojedź do pierwszego lepszego warsztatu i za przysłowiową "dyszkę" przyspawają Ci to idealnie.
|
|
24-05-2014 01:09:06 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
|
|
24-05-2014 01:14:12 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post.
LukaszzT1 (05-24-2014), Taśma (05-24-2014)
|
Quake96
|
Nie musi się podobać Swoją rolę spełnia. Poza tym, jakoś trzeba sobie radzić jak się kasy nie ma, prawda Tomcio?
I rzeczą oczywistą jest, że to tak nie zostanie To jest po prostu prototyp tego co planowałem zrobić. A skoro prototyp jakoś daje radę, to znaczy, że mogę teraz wprowadzić wersję finalną
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2014 01:28:44 przez Quake96.)
|
|
24-05-2014 01:19:32 |
|
|
Quake96
|
Jak widać zrobiłem nowy ogranicznik. A w sumie to kupiłem kawałek kątownika, kumpel rozwiercił dwie dziury na większe i całość przykręciłem. Z tym, że po przykręceniu i postawieniu Ogara, kątownik i tak się wygiął Co prawda na tyle, że maszyna stała stabilnie, ale jednak na dwóch kołach. Więc dałem tą śrubkę, celem wcześniejszego "zatrzymania" stopki. Efekt? Jeszcze bardziej wygięło kątownik i koniec końców znów stoi na dwóch kołach Ale niech już sobie tak zostanie. Może jak będzie mi się chciało, to jutro pogadam z kumplem i wymyślimy coś mocniejszego, co przestanie się wyginać pod naporem stopki
|
|
24-05-2014 19:14:54 |
|
|
Taśma
Pro
Liczba postów: 3,952
Imię: Mikołaj
Pojazd: Inny
|
Cytat:» Quake96 - 24-05-18:08 -- Nie. Mówiłem Ci, że nie będę z taką pierdołą biegał. Stoi? Stoi. Tyle że na dwóch kołach. Ale stabilnie
Cytat:Bo życie jest za krótkie, aby czekać na iskrę i dwa obroty wału.
|
|
24-05-2014 21:07:37 |
|
|
Quake96
|
(24-05-2014 20:55:49)stqc napisał(a): Weź zrób to po ludzku i heftnij stary ogranicznik czymś konkretnie i po bólu
Stary ogranicznik "zgubiłem"
(24-05-2014 21:07:37)Taśma napisał(a): Cytat:» Quake96 - 24-05-18:08 -- Nie. Mówiłem Ci, że nie będę z taką pierdołą biegał. Stoi? Stoi. Tyle że na dwóch kołach. Ale stabilnie
Dziękuje Ci za wyręczenie, ale szkoda, że nie dodałeś czego to dotyczy... Pisałem o spawaniu, bo owszem, nie zamierzam tego spawać. Dam grubszy kątownik i tyle.
(24-05-2014 20:29:02)Legwan1989 napisał(a): Moze spróbuj dać dłuższe sruby (dwie górne) ale nie wiem czy wtedy zmiesci sie pomiedzy nimi ta z podkładkami. Dłuższe sruby moze przy okazji blokowały by gięcie się kątownika.
Tak właśnie miałem w tym "testowym" ograniczniku. Tutaj nie przewidywałem tego, że kątownik będzie się giął, a dopiero później przypomniał mi się ten patent i jakoś stwierdziłem, że nie będę raczej już kombinował, tylko da się grubszy kątownik. Choć może jeszcze wypróbuję ten sposób, bo i tak nie mam nic do stracenia A tą śrubę z podkładkami wywalę, bo nie będzie już wtedy potrzebna
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2014 21:20:00 przez Quake96.)
|
|
24-05-2014 21:19:29 |
|
|
Quake96
|
Skoro zabrałem się za felgi, to przy okazji wymyłem też moje piękne Stomilowskie oponki Na motomajówce Ogar musi się jakoś prezentować
Aaa! I zapomniałbym Ostatnio dostałem dwie puszki dość ciekawych farb/lakierów. Jedna to 750ml RAL 5010, czyli prawie taka sama jak na Ogarze, a druga jest po prostu opisana jako granatowa i faktycznie jest w uj ciemna Znajomy ma pogadać z dawnym sąsiadem, a być może udałoby się polakierować całego Ogara Musiałbym jedynie przygotować wszystkie elementy do nałożenia lakieru, włącznie z malowaniem podkładem i kupić rozcieńczalnik. Ale póki co, czekam na odzew od znajomego
|
|
30-05-2014 01:06:30 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości
|
|