Ogar 200 - Bliźniak by Legwan
|
Autor |
Wiadomość |
Legwan1989
Uczeń
Liczba postów: 218
Imię: Arkadiusz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 - Bliźniak by Legwan
Wszystkie pomysły fajne ale nie do zrealizowania na ten sezon. Musze mieć czym pojeździć jak zrobi się cieplej. Nie chce by dwa Ogarki stały w częściach. Dlatego teraz bardziej skupiam się na tym projekcie by doprowadzić go do stanu używalności a dalej będę działał z głównym projektem. Na następny sezon może się pobawię w polerki w tym motorze i coś lepszego z kołami. Tymczasem jak będzie czas i pogoda to koła idą całe na czarno - przynajmniej na ten sezon.
Druga próba złożenia silnika zakończona powodzeniem. Przeszlifowałem kołnierz tulejki kamieniem a później sam wałek wkręciłem na trzpień wiertarki i docierałem nim tulejki w karterach na najwyższych obrotach.
Silnik częściowo złożony bo jeszcze mam do sprawdzenia iskrownik.
W silniku jak dotychczas wymienione zostało:
-uszczelki
-zębatka zdawcza
-tarczki sprzęgła
-półksiężyc
-sprężyna startera
-tulejki karterów
-tulejka korbowodu
-aparat zmiany biegów - ten akurat oczywiście używany ale sprawny
-zabezpieczenia sprzęgła, nakrętki wału, zębatki zdawczej
Silnik oprócz uszczelek dostał "na bogato" silikonu ale wolałem tak niż mieć później problemy z wyciekami. Silnik kupiłem w ciemno a po rozbiórce widać było że już był wiele razy rozbierany śrubokrętami.
A poniżej zdjęcie elementów o które pytał Max97, osłona i pręt tłumika dorabiane przeze mnie. Tutaj już gotowe czekają na montaż w Ogarze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2014 19:51:34 przez Legwan1989.)
|
|
16-03-2014 19:50:56 |
|
|
theogarowiec
rider ogar
Liczba postów: 1,010
Imię: Szymon
Pojazd: Romet Pony
|
|