Witam dnia 4.01.2014 roku stałem się szczęśliwym posiadaczem Yamahy Bws 97r. oczywiście z papierami opłacona do: przegląd 11.07.2015 a ubezpieczanie 10.07.2014. Kupiłem ją od kumpla 4 km ode mnie a w sumie to wymieniłem się. Pojechałem po nią w sobotę do południa, stan wizualny ehhh co tu dużo mówić plastiki do klejenia, szpachlowania i malowania natomiast silnik miał być w stanie idealnym po remoncie zrobione tylko 301 km. Podpisaliśmy umowę wsiadłem i pojechałem po 500 m zrobiła buuu trochę się zdziwiłem ale odpaliłem znów ruszyłem i się nic nie działo, dojechałem jakoś te 4 km. W domu wyczyściłem filtr powietrza, gaźnik i zaczęła wreszcie normalnie chodzić. Dużo nią nie pojeździłem dlatego że po kolejnych zrobionych 2 km odkręcił się tłumik a po kolejnym 1 km prawie zgubiłem pokrywę silnika. Pozdejmowałem plastiki wymontowałem silnik w celu sprawdzenia instalacji i zobaczenie co hałasuje w okolicach sprzęgła.
Po rozebraniu silnika nie miłe zaskoczenie silnik nadawał się do generalnego remontu. Wszystkie łożyska do wymiany wraz z igiełkowym na korbie czego by było jeszcze mało to lekko przytarty tłok, głowica od 50’tki założona do 70’tki.
Posiadany Setup na tą chwile:
- tarczówki przód tył
- koła od roxa
- tłumik Leo Vince z końcówka Hand Made TT
- Cylinder 72 ccm jakaś china
- gaźnik Tekei 18.5 mm
- sportowe wario oczywiście chińskie
- rolki 7 g
- sprężyna centralna czerwona
- sprężynki na sprzęgle czerwone
- całe sprzęgło niby oryginalne ale jednak nie ponieważ jest za długie nie idzie pokrywy silnika przykręcić normalnie
Plany na teraz to:
- zrobić remont silnika – w trakcie
- sprawdzić instalacje
- wymienić klocki hamulcowe na przodzie
- wymienić piastę tylnego koło
- ponaprawiać gwinty od pokrwy
- porobić pierdółki typu zamocować stacyjkę, usunąć wgniecenie na tłumiku, pospawać zamek od schowka, usunąć połamane crash pady itp.
- na koniec poskręcać to jak bóg przykazał a nie jak dotychczas wszystko na opaski
Natomiast jeśli fundusze pozwolą to na lato pokleić, wy szpachlować i pomalować plastiki, pouzupełniać braki.
Tak z ciekawości ile waszym zdaniem jest to warte w takim stanie jakim kupiłem?
Zdjęcia:
Przepraszam za jakoś zdjęć, robione po ciemku przy słabym sztucznym oświetleniu