romet Chart 210 elektronik by STQC
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart 210 elektronik by STQC
(04-01-2014 17:23:14)stqc napisał(a): Zdażyło Ci się że bezpiecznik sie spalił? Jaki tam płynie mniej więcej prąd?
Taki, jakiego potrzebują odbiorniki i akumulator o ile prądnica w danym momencie jest w stanie tyle oddać. Ciągły pobór prądu z akumulatora u mnie to ok 62W, więc lekko ponad 5A. Do tego dochodzą kierunkowskazy i stop. Także te 5A spokojnie tam płynie podczas jazdy + to ile potrzebuje w danej chwili akumulator, bo np jeżeli poruszam się po mieście i często stoję na skrzyżowaniach z włączonymi kierunkowskazami, to akumulator się znacznie rozładuje, dlatego po ruszeniu z miejsca prądnica nie dość , że zasila żarówki, to jeszcze ładuje akumulator, także natężenie znów wzrasta. Bezpiecznik jest 15A z zapasem, bo on ma pełnić rolę zabezpieczenia w razie jakiegoś zwarcia do masy.
stqc napisał(a):A jak możesz to powiedź w czym masz schowane te trafo?
W obudowie uniwersalnej. Jest ich trochę choćby na allegro, wystarczy poszukać i dobrać coś.
stqc napisał(a):chcem
Pisze się "chcę".
citroen-XM.pl
|
|
05-01-2014 12:53:19 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
Stachu.G (01-05-2014)
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
|
Dzisiaj odnalazłem wszystkie dowody wpłat cześci na remont silnika i wyszło mi tak:
*choinki i sprzęgło 80zł
*tłok 50zł
*szlif 60zł
*uszczelki 10zł (lecz chyba kupię materiał i sam dotnę je z gambitu lub klingierytu)
*śruby 15zł
*wał to jeszcze nie wiadomo, lecz ok 200zł
*kosa 25zł
*głowica 20zł
*uszczelniacze 30zł
*łożyska 90zł
*gaźnik na początek wakacji dellorto 17,5mm lub 16n1-11 jeszcze muszę się dopytać o te gaźniki i ich opinie
Razem bez gaźnik 580zł, a z gaźnikiem będzie ok 700zł, więc mam nadzieję że ten silniczek trochę polata bo $ trochę zainwestowałem w niego
xyz
|
|
05-01-2014 13:24:33 |
|
|
mateusz5625
.
Liczba postów: 1,135
Imię: Mateusz
|
(05-01-2014 19:05:19)BigSoft napisał(a): Choćby to, że jak w Charcie masz fabrycznie trzy (chyba) podkładki dystansowe, to nie znaczy, że nie będzie trzeba gdzieś dodać. Np u mnie konieczne było dorobienie podkładek pomiędzy łożysko a pierścień segera, żeby wał korbowy nie miał możliwości przesunąć się w osi. To jest ważne, bo jak dostanie tam luzów, to nie dość, że silnik będzie głośniej pracował, to jeszcze gniazda w karterach się wyrobią.
Cholera, mam nadzieje że u mnie nie ma takie coś miejsca, to jedyna rzecz jakiej nie sprawdziłem, ale mam prawie nowe kartery więc chyba nie .
A może ty miałeś jakieś węższe łożyska?
zapraszam do śledzenia moich wypraw na facebooku http://www.facebook.com/chartbymateusz5625
„Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy,
I noc ma spokojną, i dzień nietęskliwy”
|
|
05-01-2014 20:51:46 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
|
Wystarczy ciut grubsza uszczelka niż oryginalnie montowana i już mamy luz. Zerknijcie sobie na wideo, na którym gościu składa silnik simsona, to znane od Ify. Macie tam pokazane jak mechanik mierzy różnice i dobiera podkładki.
Nowe kartery nie świadczą o tym, że nie będzie zbyt dużego luzu. Właśnie przy nowych jeszcze bardziej warto dobrze to sprawdzić, bo po co mają się gniazda niepotrzebnie wyślizgać.
U mnie luz był, dodałem po trzy podkładki (z cienkiej blaszki miedzianej, grubości nie pamiętam, ale to i tak bez znaczenia, bo do każdego silnika trzeba to dobrać indywidualnie) między seger a łożysko z dwóch stron i silnik od razu zaczął ciszej pracować, a wał od tego czasu stoi w osi jak wmurowany
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 21:00:43 przez BigSoft.)
|
|
05-01-2014 20:57:53 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
mateusz5625 (01-05-2014)
|
mateusz5625
.
Liczba postów: 1,135
Imię: Mateusz
|
|
05-01-2014 22:53:04 |
|
|