Dobranie olejów
|
Autor |
Wiadomość |
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
Dobranie olejów
Siemka, panowie jakie polecacie oleje do silnika Charta?
Niedługo jadę kupić i myślałem do mieszanki Castrol power racing 2T 1L, skrzynia myślałem o też jakimś Castrolu przekładniowym może 75w90 ?
A na lagi i tylne amorki od MZki chyba kupię amortyzolt, lub też jakiś Castrol.
Tak wiem kupuje drogie oleje, lecz takich nie trzeba, lecz ja chcem zainwestować w drogie oleje i dobre oleje. Myślałem o Castrolach, chyba że wy polecacie jakieś dobra firmy. Spodobał mi się test o jeździe Chartem 24h non-stop i tam w jednym Charcie użyto oleju Elf, może takim zaleje silnik co wy na to, jakie firmy olejów polecacie?
xyz
|
|
04-01-2014 17:28:57 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Dobranie olejów
Ja leję do paliwa olej Xado 2T Atomic Oil. Pełny syntetyk z rewitalizantem. Głównie po to, aby maksymalnie wydłużyć żywotność silnika, a produkty tej firmy sprawdzałem osobiście (skuteczność) i wiem, że to działa. Do skrzyni biegów mam obecnie wlany silnikowy też Xado z rewitalizantem. Mimo, że nie jest przeznaczony do skrzyni biegów, to nie narzekam. Sprzęgło nie ślizga, skrzynia pracuje poprawnie.
Jak wiadomo na stan silnika nie narzekam. Ma przejechane ponad 12 tysięcy kilometrów i nie daje oznak zużycia (poza przytartym tłokiem, ale to już tylko i wyłącznie z mojej winy, nie wynika to z przebiegu i zużycia. Wał korbowy jest jak nowy, zero luzów).
W amortyzatorach mam Castrol Fork Oil SAE 10W.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2014 18:22:12 przez BigSoft.)
|
|
04-01-2014 18:20:02 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|