romet Chart 210 elektronik by STQC
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
|
14-08-2013 19:23:00 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
|
RE: Romet Chart by STQC
Bez zarzutu. Odkąd ją założyłem, nie tykałem Charta. Zresztą od 10tys. przejechanych kilometrów praktycznie nic przy nim nie robię tylko jeżdżę. Pominąłem tylko fakt zabaw z gaźnikiem, ale to akurat inna bajka, nie wpływająca zbytnio na jego eksploatację
A jak wiadomo ja jeżdżę w każdej pogodzie, nawet zimowej, więc chyba źle z tą cewką nie jest. Daje radę
PS. Dodam, że świeca to NGK B8HS. Zalana nie raz, zresztą na tym Amalu ciągle mi go przylewa szczególnie na wolnych. I tak sobie generuje iskrę przez te 10 tys, do których dobiłem wczoraj. To takie info odnośnie tych bzdur, które widuję na forach, że Chart na NGK nie jedzie i ogólnie Iskra, to jedyna świeca, która pasuje, najlepiej taka sprzed 20 paru lat...
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2013 21:49:21 przez BigSoft.)
|
|
14-08-2013 21:47:20 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
fosa (08-31-2013)
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
|
Siemka mam pytanie do was a raczej dwa
1. stacyjka coś mi szwankuje i jak wezmę na pozycję "2" to lekko skoczy w obojętnie który bok i światło tylnie gaśnie i muszę poprawić aby stacyjka była idealnie na środku pozycji "2" bo inaczej nie ma światła tylniego jak myślicie co się wyrobiło co do wymiany ?
2. Co myślicie o tej żarówce http://allegro.pl/bosma-4964-50060225fsh...25084.html
Aha podobno zastosowanie przekaźnika sprawi że światło będzie ciut mocniejsze co wy na to ? Jaki przekaźnik kupić i czy coś on da ?
xyz
|
|
23-08-2013 22:24:10 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
|
1.W stacyjce nie ma nic nadzwyczajnego. Ten biały plastik trzyma konektorki, które lekko wystają z drugiej strony, a w środku są 3 miedziane specjalnie styki, które wraz z obracaniem bębenka stacyjki odpowiednio zwierają te konektorki.
Zobacz, czy stacyjka Ci się nie rozlatuje (czy ten plastik z konektorkami nie jest krzywo, czy "nie chce" wypaść). Styki mogą być zaśniedziałe, albo nierówno osadzone w plastiku.
2. Akurat takiej identycznej nie miałem, ale wszystkie żarówki oprócz przedniej mam tej firmy i nie narzekam, świecą od roku i jeszcze żadna nie padła.
3. Co do przekaźnika, to teoretycznie masz rację, ale najważniejsze to to, że nie wypalają się styki w przełącznikach zespolonych itd. Ja np u siebie mam wszystko na przekaźnikach porobione tak, że nawet przez stacyjkę płynie bardzo mały prąd potrzebny tylko do zasilenia przekaźników, dzięki czemu styki pożyją znacznie dłużej. Przykład: http://allegro.pl/przekaznik-samoch-cewk...75348.html
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2013 23:27:22 przez BigSoft.)
|
|
23-08-2013 23:22:18 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
stqc (08-25-2013)
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
|
xyz
|
|