WSK 125!!!! Pali żarówki 6v,12v a dobrze świeci na 24v!!!!
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: WSK 125!!!! Pali żarówki 6v,12v a dobrze świeci na 24v!!!!
(11-07-2013 13:44:08)Jacuś16 napisał(a): No ja bym się trochę nie zgodził z kolegą wyżej bo co ma przełącznik do palenia się żarówki skoro instalacja jest zapewne na 6v i pali nawet 12v ?
Proponuję zagłębić się w zasadę działania prądnicy wzbudzanej magnesami stałymi. Przy rozłączeniu obciążenia, napięcie może wzrosnąć nawet do 100V mimo, że cewki są 6V. Tak się zachowują nieobciążone cewki w takiej prądnicy. Im mniejsze obciążenie (pobór prądu), tym wyższe napięcie, dlatego np jak założysz żarowkę 5W zamiast 25W, to Ci ją spali w momencie. Gdy przełącznik będzie minimalnie drgał i chwilowo rozwierał obwód, to żarówka może od takich impulsów się uszkodzić. Oczywiście nie mówię, że to jest przyczyna na 100%, ale może nią być. Trzeba szukać i przede wszystkim zmierzyć napięcie w instalacji podczas pracy silnika w całym zakresie obrotów.
citroen-XM.pl
|
|
11-07-2013 20:03:51 |
|
|
Piotr78
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Piotr
Pojazd: Inny
|
RE: WSK 125!!!! Pali żarówki 6v,12v a dobrze świeci na 24v!!!!
Witam jestem Nowy na Forum powodem palenia Żarówek jest nie trzymanie parametrów Żarówek podróbki napięcie na Biegu Jałowym 5v Prąd 3 A co daje 15 Wat
Prawidłowe parametr żarówki pobór 5,5 Amper Napięcie 5,5 Wolt co daje 30 Wat .
Na Żarówce z PRL odginał jest wszystko dobrze
Na tej stronie można wyliczyć moc Żarówki http://kalkulator.majsterkowicza.pl/oblicz/moc
Witam, co do palenia żarówek WSK 125 moja teoria jest słuszna. Problem rozwiązany, kupiłem żarówki do WSK 125 Firmy Hella, 6 Wolt, 35 wat/35 Wat w obudowie BA 20. Wszystko jest porządku, napięcie na pełnym gazie 5,5 Volt, prąd 5,5 Ampera. Większość żarówek na rynku to chiński Złom. w WSK 125 występują jeszcze Żarówki w obudowie R2, 6 V 45/40 W, P45t. Żarówki są trudniej dostępne. Polecam poszukać żarówek renomowanej firmy. Temat uważam za wyczerpany.
Szukajcie Żarówek Firmy Bosma lub Hella Żarówki są dobre
|
|
19-01-2019 00:26:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|