Kupno Megane Scenic I proszę o poradę...
|
Autor |
Wiadomość |
Błażej
Zawodowiec
Liczba postów: 2,532
Imię: Błażej
Pojazd: Inny
|
RE: Kupno Megane Scenic I proszę o poradę...
Co to jest Seiko i Żabka ? Raczej ciężko zrozumieć,
A poza tym to kolegi rodzice/ kolega ma najzwyklejszego Scenic 1.6 75 KM
pracującego na zwykłym gazie II generacji. Silnik jak na 75 KM ma moc i przyjemnie jeździ
wiadomo, auta są stare już deczko, jeździło wiele osób, ale są wygodne. Siedzisz wysoko i jest ogrom miejsca z tyłu i z przodu wiadomo
http://www.autocentrum.pl/spalanie/renau...1996-1999/
więcej poczytasz tutaj, mało nie pali bo 75 KM to nie jest wiele a 11 litrów gazu to pali omega 2.0 przy mocy prawie 2 razy takiej
lub moja stara asterka 101 KM więc do oszczędnych nie zaliczymy tej meganki
|
|
30-06-2013 22:29:53 |
|
|
Suchy99
Mechanik :D
Liczba postów: 55
Imię: Janek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Nigdy nie bierz silników TDI, TDCI, i ogólnie Diesli. Z kilku powodów :
1.Może i troszkę mniej palą, ale jak już coś się zepsuje to koszty są dużo większe.
2.Zamontowanie LPG jest o wiele droższe niż w benzynie.
3.Silniki Diesla są przystosowane do mniejszych temperatur (gaz spala się w większych temperaturach) co skutkuje przypalaniem się zaworów wiec co max 30 000 km trzeba oddać silnik do konserwacji (kolejne koszta ).
Wiec jeśli już to polecam silniki benzynowe są dużo tańczę
JEŚLI POMOGŁEM DAJ POMÓGŁ!
LWG!
|
|
30-06-2013 22:32:31 |
|
|
oggie
Nowy
Liczba postów: 81
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Dobra, moja opinia jako posiadacza 2-go już scenika
Więc tak - razem sceniorami nakulałem już ok 130 000 km w około 2 lata.
Najpierw miałem 1.9 dci 102 KM - pompa, wtryski - wszystko Bosch bezawaryjne kompletnie. Jakkolwiek nie jechać - max spalanie (lekkiej nogi nie mam....) = 6,3 litra. Z awarii padła mi tylko poduszka pod silnikiem i rolka alternatora przy 160 000 km auto odkupił ode mnie brat, jeździ do dziś, nadal bezawaryjnie
Teraz mam 1.6 16V 110 KM + LPG sekw. --> Zakupiłem auto z 110 000 km przebiegiem, z uszkodzoną uszczelką pod głowicą. Silnik naprawiłem, profilaktycznie wymieniłem wszystkie cewki z Sagem (felerne...) na Beru. Do dnia dzisiejszego żadnych problemów więcej nie miałem Średnie spalanie gazu ok. 8.3 litra, przy dość ciężkiej nodze. Po włączeniu klimy idzie na 9 litrów.
Sceniory mają to do siebie, że często nawet diesle mają niskie przebiegi. Jest to oczywiście w pełni do sprawdzenia - każde ASO ma dostęp do EUROPEJSKIEJ historii serwisowej danego pojazdu. Osobiście polecam ASO Nawrot w Długołęce - telefonicznie też historię da radę u nich sprawdzić
BTW: Renault Scenic 1 to jedyne auto, w którym koszt utrzymania Common Raila (1.9 DCI, 102KM) jest NIŻSZY!!!!! od utrzymania standardowego turobodiesla (1.9 DTI)!!!! Więc jeśli kupować diesla, to TYLKO 1.9 DCI !!!! Owe 1.9 dci jest też ostatnim na prawdę dobrym dieslem Renault (dobrym = bezawaryjnym).
Typowe bolączki 1.9 dci: rolka alternatora - 270 zł.
Typowe bolączki 1.6 16V: potencjometr gazu (wersje z elektroniczną przepustnicą) w zimie przymarza z powodu... kapania nań wody (fabrycznie kiepska konstrukcja ) --> w zupełności sprawę eliminuje "daszek" silikonowy nad owym potencjometrem
BTW: W Sceniku 1 problem "Panewek" w 1.9 dci (jak ktoś wcześniej wspomniał).... nie występuje bo to jeszcze inna konstrukcja silnika --> Problem zaczął się od Laguny II i tam rzeczywiście jest dokładnie jak opisano.
Ponadco: W Sceniku 1 poliftowym!!! (rok modelowy 2000 i młodsze) NIE WYSTĘPUJE problem korozji. Blachy zostały bardzo dobrze zabezpieczone, podobnie podwozie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2013 09:11:55 przez oggie.)
|
|
01-07-2013 09:03:57 |
|
|
szubik16145
Uczeń
Liczba postów: 312
Imię: Szymon
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Dzięki za wszystkie opinie i porady!
Z woli wyjasnienia: Seicento = Żabka
Nie interesuje mnie Civic Coupe ani Clio. Potrzebuję z niektorych względów większe autko, ale o Zafirze akurat nie pomyślałem...
Sprawę oczywiście przemyślę.
Można zamknąć
Park Maszyn:
Fiat 126 ELX " Pomarańcza" `99
Seat Cordoba 6k2 `00
Romet Ogar 205 `88
|
|
05-07-2013 16:54:44 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości