4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek
|
Autor |
Wiadomość |
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 741
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek
Cyferblat licznika wysłałem jednak do motonaklejki.pl
Zeskanują go, obrobią w programie graficznym, wydrukują jako naklejkę, wytną ploterem i umieszczą w swojej ofercie
Lakier jest w końcu poprawiony. Zapłaciłem za to jeszcze raz tyle, co za lakierowanie No ale trudno, teraz wiem kto będzie mi lakierował inne Romety
Większość elementów została tylko wypolerowana maszynowo, niektóre trzeba było pomalować od nowa/przemalować. W porównaniu do tego co było, to te na nowo polakierowane to cudo:
Kranik przed:
I po złożeniu:
Trzeba dużej siły żeby zapiąć te osłony. Musiałem kupić i założyć nową i oryginalną uszczelkę kurka, bo ta nieoryginalna jest minimalnie za gruba i obejmy nie da się zapiąć Trzeba było ją i tak lekko przyciąć a kurek chodzi ciężko.
Kupiłem:
Trochę używanych i oryginalnych części:
Nowy i oryginalny tłok oraz pierścienie R1 (mam nadzieję wystarczy jeden nadwymiar):
Łożyska do silnika:
To na wałek główny jest z gumowymi osłonkami, bo potrafi tam cieknąć olej, mimo dobrego simmeringu (ta od wewnątrz będzie zdjęta). Na wał są z luzem C3.
Łożyska do kół:
Oraz uszczelniacze do silnika:
Na razie tyle, pozdro
|
|
12-01-2017 14:05:50 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Szatek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Szatek za ten post.
jacomoto (01-12-2017), joozek (01-12-2017)
|
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 741
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
|
|
12-01-2017 22:17:00 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Co do uszczelki kranika to możesz już ją wyrzucić. Przejedziesz kawałek to się rozleci i zapcha Ci kranik, szczególnie że jeśli dobrze zrozumiałem to ją lekko odchudzałeś.
A co do cyferblatu to czemu nie spróbować czegoś w rodzaju "Retro Bright" ? Innymi słowy zastosować wodę utlenioną w kremie (taką stosowaną we fryzjerstwie) i światło słoneczne, albo UV? Popatrz jak ładnie wybiela to retro sprzęt pokroju Amigi. Do tego zauważyć można, że w przypadku retro komputerów, mimo wyraźnego odnowienia/wybielenia klawiatury, same czarne napisy zostają nie tknięte. Może to jakiś sposób? Masz kilka liczników to myślę, że warto przetestować to na jednym z nich. A nuż się uda.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2017 01:03:25 przez Quake96.)
|
|
15-01-2017 01:02:37 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|