Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kondensator z epoki
|
Autor |
Wiadomość |
Ambero25
Nowy
Liczba postów: 67
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Komar
|
|
30-10-2023 16:56:06 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,477
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Kondensator z epoki
Ktoś chyba kiedyś źle nazwał ten kondensator, ale ponoć jest wieczny, choć troszkę drogi.
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/konde...mza-zestaw
Ps: Ja parę lat temu równie, kupiłem cały stator do motorynki, nie pamiętam marki, ale to była ta droższa opcja. Tak, kupiłem nowy stator, pomimo posiadania w swoich zbiorach 30kg pudła z zaplonami do romczurow. Nie chciało mi się grzebać. Wyobraź sobie moją reakcję, gry po montażu okazało się że nie ma iskry. Na szczęście to tylko kondensator i po wymianie działa do tej pory. Było to jakoś w 2015-16.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2023 19:52:22 przez Debesta.)
|
|
31-10-2023 19:49:31 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
Niezły biznes, wepchnąć kondensator do plastiku, zalać glutem i sprzedawać po 20-35€. Chciałbym móc taki rozebrać, choć i bez tego się domyślam zawartości.
Zamiast kombinować, szukać wyschniętych zabytków i tworzyć koło od nowa zostawiłbym w spokoju stary padnięty, niech filc smaruje, przewód uciął, a zamiest niego zastosował zwykły, typowo elektroniczny kondensator, najlepiej wyprowadzony z silnika. Nie musi być obudowany i w glucie
Cytat:Użyj kondensatorów stosowanych w zasilaczach impulsowych. Są to kondensatory polipropylenowe. Oznaczenia polskie to KMP, KFMP, a europejskie MKP. Pojemność jak pisałeś. Napięcie pracy nie musi być aż 600V. Wystarczy 400V.
Z doświadczenia wiem, ze takie kondensatory spisują się dużo lepiej niż "oryginalne" motoryzacyjne. Pozwalają na pewniejsze połączenie elektryczne - lutowanie a nie wcisk obudowy kondensatora (np. Simson) lub docisk wkrętem uchwytu kondensatora ( Romet).
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto...9#11619899
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
31-10-2023 20:45:05 |
|
|
Marian225
Nowy
Liczba postów: 7
Imię: Marian
Pojazd: Inny
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2023 17:47:10 przez Marian225.)
|
|
02-11-2023 17:43:07 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|