Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zatrzymanie wału romet dezmet 023
|
Autor |
Wiadomość |
Rafikk222
Nowy
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 67
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Zatrzymanie wału romet dezmet 023
Witam, znów ja, wczoraj sprowadzając rometa do garażu przypadkiem włączyłem jedynkę, a że z górki to tam chwilkę ruszyło silnikiem.
I dziś był problem ruszeniem kopką chodziła bardzo ciężko, po chwili wał się zatrzymał, kopka stała w miejscu.
Obawiając się tego, że zabezpieczenie tłoka mogło spaść i zrobić cylindrowi kuku, zdjąłem czapkę i fakt, tłok w miejscu stoi.
Coś mnie podkusiło by spróbować wrzucić bieg i cofnąć motocyklem do tyłu, udało się, tłok odblokowany, próbowałem użyć kopki i chodzi bez problemu, po założeniu czapki i świecy też (próbowałem kilka razy)
No ale teraz nasuwa pytanie, czy się naprawiło czy jednak lepiej zajrzeć do środka?
Może ktoś z was będzie mi w stanie coś doradzić, coś mogłem popsuć?
|
|
13-09-2019 00:24:29 |
|
|
Rafikk222
Nowy
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 67
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Zatrzymanie wału romet dezmet 023
(13-09-2019 01:18:14)seler1500 napisał(a): A może po prostu sprzęgiełko kopki się sklinowało, albo coś w skrzyni?
Ale skrzynia nic nie ma do rozruchu silnika bo na luzie nie ma połączenia silnik-skrzynia bo w końcu po to jest bieg neutralny
(13-09-2019 00:35:14)Odrestaurator napisał(a): rozsypało się dolne łożysko korby ogólnie nie przyjemna sytuacja. Jak odpali i będzie chodzić to nie ruszaj. A jak będzie go odcinać to na 95% to co napisałem.
Korby znaczy dolne łożysko korbowodu?
Ups, trza by rozpoławiać silnik :|
No ale jak będzie trzeba to będę robił, zima idzie to będzie można robić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2019 01:33:49 przez Rafikk222.)
|
|
13-09-2019 01:32:13 |
|
|
Ryoko Yuki
Rozmawiający Ze Sprzętami
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/uczen.png)
Liczba postów: 124
Imię: Ryoko
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Zatrzymanie wału romet dezmet 023
(13-09-2019 00:24:29)Rafikk222 napisał(a): Witam, znów ja, wczoraj sprowadzając rometa do garażu przypadkiem włączyłem jedynkę, a że z górki to tam chwilkę ruszyło silnikiem.
Ja tam nic nie chce mówić, ale właśnie w taki sposób goli się choinki na łyso... Niestety w Dezamecie 023 ta nieszczęsna choinka jest piętą achillesową tej konstrukcji. Puki się używa tego tylko do ruszania - jest super, ale przy jakimś nie rozważnym ruchu - tragedia gotowa... Może nie tragedia, bo jest to do zrobienia, ale demontaż tego jest nieco upierdliwy, bo trzeba rozłożyć silnik do zera.
Jeśli się zablokował kopniak mogło dojść do uszczerbienia choinki, lub zębatki zdawczej kopyta.
Najlepiej sprawdź działanie kopyta wykręcając świecę. Kopyto powinno chodzić z wyraźnym oporem, ale płynnie (z wyraźnym lekkim oporem w momencie, kiedy tłok idzie ponownie w górę). Jeśli w tedy widzisz jakiś opór niestety rozbiórka silnika Cię nie ominie.
|
|
15-09-2019 01:01:26 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|