Witam!
Jako, że w kilku topicach na Forum przewijał się temat rozbiórki rometowskich pedałów zdecydowałem się rozciąć i porobić zdjęcia dla przyszłych pokoleń
Wszystko wskazuje niestety na to, że rozgięcie blaszek raczej wyklucza późniejsze prawidłowe ich złożenie. Są to ceowniki wygięte pod odpowiednim kątem, dlatego odpada przeróbka na śrubki.
Ośka jest rozklepana na stożku i tworzy coś w rodzaju nitu. Średnica ośki 7,2 mm.
Zapewne możliwe jest gwintowanie i przeróbka na stożek wkręcany od jakiegoś kitajca
Podsumowując - rozbiórka jest możliwa, jednak należy się liczyć z koniecznością przerabiania ośki oraz zdobycia odpowiednich blaszek.
Pozdrawiam
::::Dobra jedziemy Fiaciorem dalej na łowy. Come on!::::
XB3 украина, 78*790208
'85 Урал
Jubilat 2 Kowalewo x 2
30-10-2017 03:21:56
3 użytkowników postawiło piwo KIEROWCA za ten post:3 użytkowników postawiło piwo KIEROWCA za ten post. merek5 (10-31-2017), pawel07 (12-26-2019), Piechura Garage (01-21-2018)
Reklama
Traperzysta
Nowy
Liczba postów: 7 Imię: trapeżysta Skąd: Chrzanów Pojazd: Inny Romet
witaj. a w tych klasycznych "mięsistych" pedałach rometowskich są łożyska z wiankami czy kulki na toczniach no i jakie rozmiary... nigdzie nie mogę znaleźć tematu z kwestia łożyskowania.
dziękuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2025 15:20:52 przez Traperzysta.)
05-02-2025 15:19:39
wigryman
Uczeń
Liczba postów: 143 Imię: elvis Skąd: legnica Pojazd: Inny
Ogólnie jeśli chodzi o łożyska (łożyskowanie sterów/obu piast/mechanizmów korbowych/pedałów) to PAFARO/ZZR/Romet/Predom zaopatrywały się u kilku krajowych producentów łożysk. Do łożyskowania używano zarówno kulek luzem, jak i zespolonych wiankami, co miało na celu jedynie ułatwienie montażu. Technicznie nie ma to znaczenia.
Rozbierając stare elementy spotkasz i wianki, i kulki luzem. Montowali to, co akurat mieli na magazynach.
Co do średnic kulek - nie spotkałem się z informacjami aby od czasów ZZR zmieniali ich średnice. Było kilka przypadków zmiany średnicy wianków, ale nigdy kulek.
Odpowiadając na twoje pytanie - do swoich pedałów możesz włożyć dowolne kulki z innego polskiego modelu (np. radzieckie były już w innych rozmiarach). Średnica w mm nie jest mi znana, ale przecież zawsze dawali takie same
Ciekawostką też jest to, że gdy wkładali kulki luzem, nie zawsze taka samą ilość. Raz np. było 9, kiedy indziej 11. Spotykałem to nagminnie, nawet gdy miałem pewność że złożone były fabrycznie. Ilość kulek dobierz tak, aby wszystkie swobodnie się mieściły i mogły pracować.
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.