Romet Ogar 205 (1988r) Bartek
|
Autor |
Wiadomość |
motomaniak
Technik
Liczba postów: 1,022
Imię: Jakub
Pojazd: Inny
|
|
26-02-2014 17:44:04 |
|
|
Bartek
Emerytowany Moderatroll
Liczba postów: 2,930
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet Ogar 205 (1988r) Bartek
Ogar dawno wrócił..
Coś ciężko mu zagadać i wkręcić się na obroty tak jakby paliwa nie dostawał. Nie wiem czy wina gaźnika czy wina wężyka już nie mam pojęcia więc stoi i pokrył go kurz.
Może na weekend rozkręcę i poprawię wszystko bo jest poskręcany na szybko i teraz na zdj zauważyłem, że błotnik przedni jest źle skręcony
Aż jedna fotka z postoju
Sorry za bałagan ale teraz ogar tam stoi bo nie mam wolnego kąta w garażu
I być może wleci oryginalna lampa od Wojtka (chyba od niego jeśli to czyta niech się odezwie czy nadal jest aktualne )
|
|
07-05-2014 18:09:36 |
|
|
Bartek
Emerytowany Moderatroll
|
Post pod postem ale cóż
Dziś wzięła mnie wena by wyciągnąć Shreka i pogrzebać przy nim.. Parę razy pokopałem motor daje oznaki życia. Więc poszedłem po klucze i powoli zaczynamy rozbierać. Najpierw stopki lewarek kopniak i odkręcamy dekielek
Najpierw nie zdejmowałem magneta tylko pobawiłem się w regulację zapłonu. Wiele to nie dało bo nadal Shrek kichał i przerywał. Odkręciłem magneto i w oczy rzuciła mi się nie dokręcona śrubka na tych przewodach od kondka i cewki
Dokręciłem przy okazji rozebrałem przerywać i przeczyściłem styki
Wszystko skręciłem do kupy i czas do odpalenia. Za pierwszym ząbkiem Ogar się odezwał. No to fajnie wszystko ale niestety ta pieprz** kuleczka od automatu gdzieś sobie poleciała i teraz nie mam śruta Chciałem włożyć z koronki rowerowej ale jest za duża 0.7mm a ma być chyba mniejsza..
Przy okazji postanowiłem sprawdzić kranik i po odkręceniu odstojnika doznałem zgonu Był tak zawalony świństwem. Więc na stół operacyjny trafił kranik. Przeczyszczony i lekko powiększyłem dolot paliwa
Dostał nowy wężyk i teraz czekam na kumpla aż przywiezie mi tego śruta i odbędzie się próbna jazda i pierwsze mycie po dłuższym postoju.
Cieszę się, że maszyna w reszcie zagadała i będę mógł się przejechać w niedzielne popołudniu rekreacyjnie na rybki czy do lasu.
3majcie kciuki by wszystko się udało i Ogar w 100% gadał i przy okazji świecił
Później podrzucę nowe fotki z prac i po umyciu
|
|
17-05-2014 14:45:30 |
|
|
Bartek
Emerytowany Moderatroll
|
Cóż najwyżej złączycie ten post do tamtego
Ogar już pali ale jeszcze prztyka i muli go na 2b ale źle nie jest. Zostaje jeszcze drobna regulacja i będzie idealnie
Ogr pójdzie chyba do malowania bo brzuszek dostał dziś uszkodzony przez moją pomocniczkę
Moja chrześniaczce tak się spodobało ruszanie kierownicą, że przez przypadek zarysowała mi bak i niestety będzie malowany Ale najważniejsze, że była uradowana (9mcy ma więc to dla niej nowość )
Na dzień dzisiejszy Ogr żyjee i od razu wrócił mi humor
Teraz został umyty lekka polerka i prezentuje się bardzo fajnie.
Do zrobienia jest :
przednia lampa na ledach
poprawienie tylnej lampki na ledach (wlutowanie nowych ledów)
zrobienie na nowo całej instalacji (obecna coś szwankuje i nie lubię jak tyle kabli wystaje)
wypolerować błyskotki
rozebrać licznik wyczyścić tarczę (może zrobię nową ..)
Zrobić na nowo podświetlenie licznika
Może pokuszę się o akumulator i stacyjkę.. Zobaczymy co z tego wyjdzie (ale to by był zrobione w odległej przyszłosci )
oraz co najpilniejsze pomalowanie na nowo baku i może coś jeszcze.. zależy jak będzie z funduszami..
A teraz fotki z mycia i przejażdżki dzisiejszej
|
|
17-05-2014 17:47:11 |
|
|
Bartek
Emerytowany Moderatroll
|
I się najeździłem
Iskrę ma paliwo dostaje wszystko wyregulowane a on nadal nie chce wejść na obroty
Tata mówi, że wał odmawia posłuszeństwa Ale jakoś nie chce mi się teraz silnika rozpoławiać. Jak znajdę inny to wrzucę a swój zrobię na zapas (czyli kupię wał ;3)
|
|
24-05-2014 15:22:24 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|