Ogar 205 1987
|
Autor |
Wiadomość |
usertm
Ekonomista

Liczba postów: 57
Imię: Maciej
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Ogar 205 1987
Szanowne Państwo, kochani moi.
Ogar jest w stanie śpiączki, chyba tak mogę to określić. Łańcuch wydarzeń który miał miejsce doprowadził do stanu jego niesprawności
Idąc po kolei:
Po wcześniejszych problemach o których pisałem, ustawiłem jeszcze zapłon elegancko na 3mm i trochę pojeździłem, chodził super. Chwilę później zaczęła szwankować cewka, momentami traciła iskrę, pozniej strasznie osłabła i jest prawie niewidoczna. To niestety nie jest najgorszy problem...
Później chciałem przejechać się na pole, nie zdążyłem wyjechać z podwórka i osłabł jeszcze bardziej niż po tym jak cewka zaczęła szwankować. Jak niestety się okazało - odkręciło się magneto, ścięło klin i rozwaliło cały rowek na klin. Można by się pokusić o montaż bez klina i te docieranie, ale wał i tak jest krzywy, więc czeka mnie rozbiórka silnika.
Takie to pechowe te sprzęty, jak jedno się posypie, to później leci wszystko po kolei.
Tak więc plan jest następujący:
- łożyska i uszczelniacze SKF
- wał duellsa
- nowa cewka duellsa
Cała sekcję stanu silnika będę postował
|
|
19-06-2025 22:17:03 |
|
|
grz3513k
Uczeń

Liczba postów: 150
Imię: Grzegorz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 205 1987
Ja też polecam moretti, chociaż zamawiałem 2 razy bo za pierwszym razem przyszedł mi z dużym luzem aż korbowód się przesuwał kilka mm pomiedzy przeciwagami, po za tym wyglądał jak po zwrocie. Więc zamowiłem od innego sprzedawcy i był już git (dokładnie to ten: https://allegro.pl/oferta/wal-korbowy-2-...6559030155 ) Z łożyskami to pierwsze słysze zeby były podróbki, ale skoro są to najlepiej zamawiać od sprawdzonych sprzedających np. Gmoto, JackMotors czy od sprzedającego MotoSell na allegro (Dużo od niego zamawiam bo ma więkoszość części najtaniej, ma dobry kontakt z kupującym jak coś to zwroty przyjmuje bez problemu, raz jak się spóźnił z wysyłką po świętach to nawet gratis dorzucił) lub coś tego typu. Na wał najlepiej podobno jest zamontować łożyska z luzem C3. Ja zamontowałem takie ( https://allegro.pl/oferta/lozysko-6203-c...5090351871) i z wałem moretti są w git
|
|
19-06-2025 23:02:32 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|