Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Odnaleziona Czajka - opony
|
Autor |
Wiadomość |
Boozman
Nowy
Liczba postów: 5
Imię: Rafał
Pojazd: Inny
|
RE: Odnaleziona Czajka - opony
(04-08-2022 17:01:13)zaz napisał(a): a lampki narzedziówka i pompka się zachowała?
Dzieki za podpowiedzi. Tak pompka i narzedziówka choć przykurzone są na swoim miejscu.
Czy możesz mi jeszcze powiedzieć bo pisałeś o oryginalnych pedałach. A muszą być oryginalne? Inne nie bedą pasowały np. z Wigry 3 lub czegoś podobnego z Rometu?
Nie wiem czy wymiana łańcucha jest konieczna (być może tak w przypadku starego roweru tak trzeba robić)
A jak dobrać właściwy łańcuch do Czajki? Jakieś parametry? Nie mam pojęcia.
|
|
04-08-2022 17:48:21 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
Każde pedały będą dobre, po prostu Zaz jest fanatycznym zwolennikiem oryginału i pełnego wyposażenia. Czajka miała pedaly takie, jak kazdy Romet, ale każde podejdą. Oby tylko nie plastikowe, bo to strasznie kłuje w oczy
Wymiana łańcucha może za sobą pociągnąć konieczność wymiany zębatek. Póki co zacznij od podstawowego serwisu, przesmarowania roweru i powoli działaj. A najlepiej wstaw najpierw zdjęcia
Dużo może Ci pomóc zapoznanie się z instrukcją obsługi. Opisują tam podstawowe prace przy rowerze.
https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthre...?tid=32969
Jeśli czegoś nie wiesz to szukaj i pytaj, damy radę.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2022 21:16:20 przez Dawdzio.)
|
|
04-08-2022 21:12:40 |
|
|
zaz
Technik
Liczba postów: 986
Imię: Jakub
|
Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok
Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
|
|
05-08-2022 22:53:29 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
|
Są nowe, chociaż szału nie ma. Sąsiad kupił parę miesięcy temu, ale nie wytrzymało jego intensywnej eksploatacji
Jak nie będziesz woził ludzi, kilogramów złomu, nie będziesz skakał po krawężnikach to przy przebiegach robionych przez składaki spokojnie wystarczą. Zresztą żadne koła tego nie lubią.
Szukaj po prostu kół 20 cali (20") z hamulcem w piaście (torpedo). Przednie jakiekolwiek. Opona jest 20x1,75, możesz szukać po tych wymiarach, żeby rafka nie była zbyt szeroka.
Stare koła zostaw, może będziesz chciał do nich wrócić. A przynajmniej nie wyrzucaj ich na złom czy śmieci.
Nie wiem czy razem z łańcuchem nie będzie trzeba wymienić też przedniej zębatki, ale wątpię.
Pierwsze z brzegu:
https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-...2410374197
https://allegro.pl/oferta/kolo-20-przod-...2409940403
Piastę Favorit kiedyś używałem, dobra jak każda inna.
Przednie może nie wejść, kiedyś stosowano troszkę cieńsze osie. Parę ruchów pilnikiem i założysz bez problemu.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2022 18:35:33 przez Dawdzio.)
|
|
20-08-2022 18:25:30 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|