Kierunki i licznik romet chart
|
Autor |
Wiadomość |
pawellecze
Nowy
Liczba postów: 5
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Chart
|
Kierunki i licznik romet chart
Witam, kilka dni temu kupiłem rometa chart bez licznika i kierunkowskazow, jest ubezpieczony, lecz nie ma przeglądu, chciałbym pojechać na stację diagnostyczna, lecz nie wiem czy bez kierunków i licznika przejdzie, można to jakoś rozwiązać? Poprzedni właściciel mówił że tak przegląd przechodził, nie wiem co robić nie chciałbym jeździć tam 15 razy ostatni przegląd miał ważny w 2015r.
Proszę o rady
Notatka od Dawdzio, 08-04-2020 12:15:59
Zły dział, przeniosłem.
|
|
|
07-04-2020 22:45:07 |
|
|
Gomulsky
Uczeń
Liczba postów: 129
Imię: Kuba
Pojazd: Inny
|
RE: Kierunki i licznik romet chart
Ale zgodnie z warunkami technicznymi, dla tego rodzaju pojazdu nie jest to obowiązkowe wyposażenie!
Wyobraź sobie teraz problem opisany w temacie, ale w dwóch różnych wariantach.
Wariant 1. Pojazd miał fabrycznie licznik i kierunkowskazy, ale zostały one zdemontowane. W tej sytuacji możemy uznać, że skoro są to nieobowiązkowe elementy wyposażenia, a reszta jest sprawna i odpowiada warunkom technicznym to nic nie stoi na przeszkodzie, aby określić wynik badania jako P.
Wariant 2. Na badanie przyjeżdża ten sam pojazd i ma zamontowany licznik i kierunkowskazy, jednak ich stan ewidentnie wskazuje, że są niesprawne. W takiej sytuacji wynik badania powinien być N, ponieważ skoro wyposażenie jest w pojeździe zamontowane to musi być sprawne, a sama jego niesprawność już stoi w sprzeczności z warunkami technicznymi.
|
|
14-04-2020 00:08:25 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|