Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Komar 2350 montaż przedniego koła, tarcie
|
Autor |
Wiadomość |
krzysiek_web
Nowy
Liczba postów: 39
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Komar
|
Komar 2350 montaż przedniego koła, tarcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2018 20:24:44 przez krzysiek_web.)
|
|
17-09-2018 20:23:30 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Komar 2350 montaż przedniego koła, tarcie
Jeśli oś jest oryginalna, to dłuższą nagwintowaną stroną, powinna być skierowana do wnętrza piasty, tam gdzie idą szczeki. Oryginalna oś jest 2 stopniowa, tzn, w środku gwinty pod konusy M12x1, na zewnątrz M10x1 (zakładam, że ją sprawdziłeś - jest prosta z dobrymi gwintami). Jeśli zastosowałeś taką, to od tej strony co napisałem, powinieneś dokręcić konus na max, bez dodatkowej nakrętki kontrującej niskiej. Tam właśnie powinny iść te podkładki dystansowe pod dekiel. Z drugiej strony pod ślimakiem, idzie drugi konus, unieruchomiony nakrętką niską kontrującą. Tu ew dodatkowa podkładka do zdystansowania ślimaka - wydaje mi się, że tego też nie zrobiłeś.
Rozumiem, ze włożyłeś same kulki ??? nowe ??? bieżnie nie były popękane ??? konusy bez wyszczerbień???
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
17-09-2018 22:32:23 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
Kanilox (09-18-2018), krzysiek_web (09-18-2018)
|
krzysiek_web
Nowy
Liczba postów: 39
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Komar 2350 montaż przedniego koła, tarcie
ok, sprawa załatwiona. Ośka stara jednak nie jest oryginalna bo ma 1 gwint tz. gwint przerwa i gwint.
Joozek zastosowałem Twój myk dla tej ośki i całość działa ok. Z obu stron ośka (po założeniu) jest "prawie" równa i nic nie trze koło ładnie się obraca. Dzięki za pomoc
PS. Bieżnie i konusy stare ale w bdb stanie bez pęknięć czy wyszczerbień.
Włożyłem cały wianek (nie same kulki) ale ładnie chodzi z jednej i drugiej strony, myślałem że będzie coś "trzeć" ale jest ok.
|
|
18-09-2018 19:13:47 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|