Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pytanie o klakson w Ogarze
|
Autor |
Wiadomość |
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Pytanie o klakson w Ogarze
|
|
02-12-2015 00:31:04 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Klaksony na prąd stały były montowane w komarach i T1, wiązało się to z tym że trzeba było wozić baterie w schowku aby ów gadżet użyć.
Wyglądały tak:
We wszystkich ogarach były montowane te na prąd przemienny. Do takiego też podałem link, choć możesz jeszcze upewnić się w sklepie.
Oryginały wyglądały tak:
I mam nadzieję że działały lepiej niż te bateryjne, bo jak nie to patologia.
|
|
02-12-2015 17:27:19 |
|
|
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
(02-12-2015 17:31:27)hvil napisał(a): Ja mam oryginalny taki z dolnego zdjęcia w moim ogarze 200, spręt bardzo zadbany i nie używany a działa to no tak średnio... ze światłami tragedia, bez świateł jeszcze może ktoś to usłyszy.
Mam natomiast przerabiany duzy klakson taki jak w MZ 6v z pradu stałego na zmienny. Zamontowałem go w motorynce i to dopiero jest tragedia. Oryginalny w MZ działa idealne, ten w motorynce, rzekłbym, że jedynie porusza membraną co daje efekt jakby jakaś blaszka nie była dokręcona w motorku.
Lepiej kup taki nie przerabiany, na prąd zmienny i nie kombinuj, największe szanse,że będzie jakoś działał przyzwoicie.
P.s. Czy te oryginały na prąd zmienny da się jakoś bezinwazyjnie rozebrać celem pochromowania na nowo?
https://www.youtube.com/watch?v=NzqAOG0h75E
Mówisz o tym klaksonie? Jak widać na filmiku u mnie działał bardzo dobrze, nieporównywalnie lepiej od rometowskiego oryginału ( https://www.youtube.com/watch?v=_Aoeq4xDRFw).
Jeśli mowa o tym moim dawnym, to przeprowadź jego regulację, bo to nie jest normalne jeśli nie piszczy jak należy - zwłaszcza że u mnie działał bez zarzutu. No chyba że coś nie tak jest z cewkami świetlnymi.
|
|
03-12-2015 19:27:01 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|