Ponowna rejestracja wyrejestrowanego motocykla.
|
Autor |
Wiadomość |
Klaudek
Nowy
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 48
Imię: Klaudek
Pojazd: Inny
|
RE: Ponowna rejestracja wyrejestrowanego motocykla.
Ja tam rejestrowałem bez żadnej opini motorki które były wyrejestrowane (obcięty dowód). Można tak rejestrować wszystkie które zostały wyrejestrowane właśnie przed 98 albo 97. Wtedy to wpisywałeś jako powód że idzie na części i nie było problemu. Tak powinno być do dziś - po co mam płacić za coś czego nie używam a chce sobie zostawić. Ale odkąd unia weszła to czuwa UFG i czy jeździsz czy nie jeździsz musisz płacić, nawet za taki motor którym wyjeżdżasz kilka razy w roku.
Dużo też miałem przypadków że oc przestało być płacone a dowody zostawały, czy tam potwierdzenia zgłoszenia do rejestru. W takim przypadku tak samo, umowa, oc i można iść rejestrować.
(02-11-2014 23:23:32)Quake96 napisał(a): Poczytaj najpierw przepisy okej? Pojazd wyrejestrowaniu nie podlega ponownej rejestracji, z wyjątkiem unikatu lub zabytku.
Jako że przepisy były wtedy jasne i inne niż teraz, pojazdy wyrejestrowane przed 1997 rokiem podlegają prawie rejestracji na dzień dzisiejszy. Amen.
Wiem że ten kraj jest chory, ale nie aż tak żebym nie mógł legalnie poruszać się po drodze odremontowanym motorkiem którym stałem się legalnie właścicielem i posiadam pełną dokumentacje
Pojazdy wyrejestrowane w dzisiejszych czasach(ba teraz nie ma czegoś takiego tylko demontaż na autoryzowanej stacji) muszą być rozebrane w stacji demontażu pojazdów i nie podlegają ponownej rejestracji co uzasadnia wypowiedzi kolegów powyzej - za wyjątkiem chyba ciagnika rolniczego i przyczepy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2014 20:49:44 przez Klaudek.)
|
|
04-11-2014 20:40:45 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ponowna rejestracja wyrejestrowanego motocykla.
Hola hola panie kolego. Z tego co kojarzę i co pisał bodajże Semmao to owszem, pojazd wyrejestrowany przed 97 rokiem podlega ponownej rejestracji, ale może to zrobić tylko osoba która go wyrejestrowała. Treść tego przepisu/ustawy brzmiała mniej więcej tak:
Cytat:Nabywca pojazdu wyrejestrowanego z ewidencji pojazdów nie nabywa wraz z nim prawa ponownej rejestracji
Amen.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
05-11-2014 17:40:49 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,040
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200