| 

| 

Rejestracja motoroweru po odnalezieniu

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

Kanilox 

Moplikowiec 

Liczba postów: 3,490 
Imię: Kamil 
Pojazd: Romet Chart 

| 

RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu 

(15-05-2014 09:53:34)nie_mientki napisał(a):  Wątpię żeby ktoś miał podobne doświadczenia.  

Bo na 99% nie ma na taki przypadek opisanej procedury. 
Czy ja wiem.

To chyba nie jest ewenement że ktoś odnalazł skradziony pojazd i muszą być na to procedury.

No bo co, przykład 
Komuś ukradli auto.  
W między czasie je wyrejestrował. 
Odnalazł po czasie zniszczone w krzakach.

I co, teraz może sobie je jedynie na złom oddać?

|  

| 

| 15-05-2014 13:30:25 | 

| 

| 

Zweitakter 

Technik 

Liczba postów: 917 
Imię: Andrzej 
Pojazd: Inny 

| 

USTAWA 
z dnia 20 czerwca 1997 r. 
Prawo o ruchu drogowym 
Art. 79. 
1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku: 
/---/ 
2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania; 
/---/ 
4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 
1) odzyskanego po kradzieży; 
2) zabytkowego;
to dla pani w WK jakby sapała ze sie-nie-da 
niewiem czy gratulowac odzyskania czy składać kondolencje z powodu rozległego remontu bez tego o przeglądzie niema co marzyc.....  
 (15-05-2014 09:53:34)nie_mientki napisał(a):  Obawiam się że może być ciężko odwrócić administracyjną machinę. /---/ No i potem z tym papierkiem do WK i liczyć na przychylność. Bo na 99% nie ma na taki przypadek opisanej procedury. 
jaką    przychylnośc

procedura jest a WK ma taki OBOWIAZEK jeśli "ODZYSKANIEC" złoży taki wniosek...

PS. jeśli rafaello6042 nie zrobi remontu na odczepnego jest rama jest motór, silnik to część zamienna    
 (15-05-2014 15:43:13)romek napisał(a):  Taka z czerwonymi znakami i brzegami   I numer wygląda inaczej np. N1 3421. O tak: http://s21.postimg.org/dk1sh577n/S2_8487...1376605485  Nie wiem czy ci ona potrzebna, możesz powiedzieć ze na przegląd go zapchasz i chcesz i tak nowy numer rejestracyjny potem. zawsze to taniej. 
BEZDURA

zawieźć na lawecie bez tablicy to mozna tylko na badanie zgodnośći z warónkami technicznymi /potrzebne do rejestracji na żółte/ 

UPS teraz ja mogłem palnac bezdure obwiniając Romka o niekompetencje   
 (15-08-2014 18:51:40)joozek napisał(a):  Projekt Ogarek 200 ... dobiegł wczoraj do końca. Zrobiłem przegląd i zarejestrowałem Robaka.  
Zawiozłem go na przyczepce motocyklowej   przypiąłem pasami i zajechałem   I co? ... niezłe zamieszanie się zrobiło   Zleciało się ze 20 luda. Cmokali, dotykali z opadniętymi koparami    Diagnosta zresztą też ... nawet go nie ściągałem z przyczepy, zapłaciłem za przegląd (bez tego ani rusz), i .... to tyle. Pogadaliśmy jak to kiedyś kombinowało się z numerami na ramie i kartkami na paliwo     
Z bananem na twarzy i odpowiednim pa-piórem pojechałem do WK. A potem już tylko tablica rej i OC. Co dalej ... trafił do prywatnego mojego muzeum, jako MODEL 1. Myślę ze z 10, 20 km powinien zrobić rocznie   
chyba ze  Joozek robił wlaśnie badanie zgodnosci na żółte

Wiesz pan w Romecie cal calowi nie równy...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2014 09:58:30 przez Zweitakter.)

|  

| 

| 16-08-2014 09:21:17 | 

| 

| 

Zweitakter 

Technik 

Liczba postów: 917 
Imię: Andrzej 
Pojazd: Inny 

| 

DZIENNIK USTAW 
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 
Warszawa, dnia 7 września 2012 r. 
Poz. 996 
ROZPORZĄDZENIE 
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) 
z dnia 26 czerwca 2012 r. 
w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów 
stosowanych przy tych badaniach 

§ 2. 1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje: 
1) identyfikację pojazdu, w tym: 
a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, 
b) sprawdzenie prawidłowości oznaczeń i stanu tablic rejestracyjnych pojazdu; 
2) sprawdzenie dodatkowego wyposażenia pojazdu; 
3) sprawdzenie i ocenę prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem 
bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska, w tym sprawdzenie i ocenę: 
a) stanu technicznego ogumienia, w tym prawidłowości doboru obciążenia, prędkości i przeznaczenia właściwego dla danego typu pojazdu, 
b) prawidłowości działania, ustawienia i własności świetlnych świateł zewnętrznych, w tym prawidłowości działania urządzeń sygnalizacyjnych, 
c) stanu technicznego, skuteczności i równomierności działania hamulców, 
d) prawidłowości działania układu kierowniczego, stanu technicznego jego połączeń oraz wielkości ruchu jałowego koła kierownicy, w tym prawidłowości ustawienia i zamocowania kół jezdnych, 
e) stanu technicznego zawieszenia, 
f) instalacji elektrycznej, 
g) stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia, 
h) stanu technicznego układu wydechowego – w uzasadnionych przypadkach pomiaru poziomu hałasu zewnętrznego podczas postoju oraz ocenę stanu technicznego sygnału dźwiękowego, 
i) emisji zanieczyszczeń gazowych lub zadymienia spalin, jeżeli pojazd jest napędzany silnikiem o spalaniu wewnętrznym; 
4) sprawdzenie warunków dodatkowych dla pojazdów, określonych w § 17–22, § 38–42 i § 52 rozporządzenia o warunkach 
technicznych. 

Wiesz pan w Romecie cal calowi nie równy...

|  

| 

| 16-08-2014 10:33:14 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     

| 

|