S51 światła
|
Autor |
Wiadomość |
pilpety
Nowy

Liczba postów: 42
Imię: Pilpety
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: S51 światła
Przez pogode nie miałem jak zajrzeć wczesniej do Simsona
Więc znalazłem miernik uniwersalny, ale potrafi nim zmierzyć tylko napięciem, prosiłbym o jakieś wskazówki co zmierzyć w tej przedniej lampie
Dodam, że mam podłączony obrotomierz diodowy do kabelka od swiatel ktory idzie do stacyjki (by obrotomierz chodzil tylko na ostatniej pozycji stacyjki, na swiatlach) i przed usterką chodzil dobrze, teraz swieca sie wszystkie diodym, a także te problemy zaczeły sie po tym, jak majstrowałem przy tylnej lampie, ponieważ nie działały kierunkowskazy i znalazłem zwarcie do masy, poprawiłem i zaizolowałem po tym kierunki zaczeły działać ale następnego dnia właśnie przednie światło przestało świecić a tylne zaczeło mocniej świecić.
Proszę o jakaś pomoc, wskazówki, bo elektryk ze mnie żaden.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2014 13:38:20 przez pilpety.)
|
|
22-05-2014 13:36:28 |
|
|
krzysiu1505
Technik

Liczba postów: 952
Imię: .
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: S51 światła
(22-05-2014 14:44:02)bartoszek5k napisał(a): Przejrzyj całą instalacje, popraw styki.
To że tylne mocniej świeci to efekt tego, że cały "prąd poszedł" do tylnej lampy, a przednia nie "kradła już" mu. Jak powiedzmy cewka ma 20W i do przodu idzie 15W, a do tyłu 5W, to jak padła przednia to do tyłu szło całe 20W
W simsonie przednie światło z tylnim nie ma nic wspólnego(no chyba że instalacja przerabiana). Jedna cewka(25W w SLPZ lub 35W w SLEZ) zasila tylko światło przednie, druga zaś, 21W zasila tył, światło hamowania i ładowanie akumulatora. Popatrz w instalacje, czy jest podpięta zgodnie ze schematem.
Skład złomu w moim garażu:
- Simson S51B1-4 1983r
- Simson S51N/Electronic/Comfort(składak z 3 różnych) 1989r.
- Romet Ogar 200(motorower jutra: może jutro odpali) 1989r: sprzedany, oby trafił w dobre ręce
|
|
22-05-2014 16:00:51 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|