Romet Ogar 205 inny rocznik, rejestracja
|
Autor |
Wiadomość |
mr2
Ogar Team
Liczba postów: 27
Imię: Kacper
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Romet Ogar 205 inny rocznik, rejestracja
Witam,
Niedawno zakupiłem Ogara 205 i czas go zarejestrować, jednak jak to w życiu bywa nie ma nic bez problemów.
Po pierwsze, nie zgadza mi się na ramie rocznik (jest 88), a w dowodzie 89, poza tym numery są ok. tylko te dwie cyfry się przeczą (8/9). Czy może być problem? (jeśli tak to jak go rozwiązać?)
Po drugie, ubezpieczenie mam do 15, a umówiony termin na rejestracje jest na 21. Czy mogę go wcześniej ubezpieczyć?
Po trzecie, poprzedni właściciel nie robił przeglądów technicznych, po prostu jest dalej "Bezterminowo" (co jednak się zmieniło jak mi wiadomo). Czy powinienem zrobić przegląd wcześniej (coś wyczytałem o tym, na tym forum) ,i czy będzie on ważny na nowym dowodzie, czy trzeba jeszcze raz zrobić przegląd?(jeśli tak)
|
|
13-01-2014 12:53:14 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet Ogar 205 inny rocznik, rejestracja
(13-01-2014 13:03:51)nie_mientki napisał(a): Jeśli numer ramy zgadza się z tym w dowodzie-nie ma przeszkód. Sama rama mogła być z 1988, złożony i sprzedany mógł być w innym roku. Najważniejsze żeby numery na ramie, w dowodzie i na umowie były takie same.
Ubezpieczenie powinieneś zrobić przed przerejestrowaniem, u mnie w WK na przykład wymagają OC do przerejestrowania.
Przegląd także zrób przed wizytą w WK i poproś diagnostę żeby dał wydruk że "Pojazd X o numerach Y w dniu Z przeszedł przegląd techniczny". A WK po prostu wklepie datę kolejnego badania w nowym dowodzie.
Ubezpieczenia nie trzeba mieć przed przerejestrowaniem. Na to masz czas przed odebraniem twardego dowodu.
(13-01-2014 19:40:14)mr2 napisał(a): A czy ubezpieczenie mogę zapłacić będąc w posiadaniu dowodu poprzedniego właściciela? Jeśli tak to czy mogę u innego ubezpieczyciela, czy koniecznie u tego samego co był opłacany?
Idziesz do ubezpieczalni z umową K/S i starymi papierami poprz. właściciela. Tam zgłaszasz, że nabyłeś pojazd i chcesz go ubezpieczyć na siebie. Wypowiadasz u nich umowę OC poprzedniego właściciela i piszesz nową na siebie, jeszcze na stary numer rejestracyjny. Po zarejestrowaniu idziesz do ubezpieczalni i zgłaszasz przerejestrowanie pojazdu, a oni zmieniają numer rejestracyjny w twojej polisie OC.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
13-01-2014 19:56:49 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|