Umowa kupna i sprzedaży i przerejestrowanie.
|
Autor |
Wiadomość |
Wilq59
I ♥ ROMET
Liczba postów: 213
Imię: Kamil
Pojazd: Romet 100
|
RE: Umowa kupna i sprzedaży i przerejestrowanie.
Ja jestem niepełnoletni, a mając 16 lat zarejestrowałem na siebie swojego Rometa 100 i na umowie z poprzednim właścicielem ja sam się podpisałem bez osoby pełnoletniej. Tylko do urzędu żeby przerejestrować z rodzicem musiałem iść. A i na takim wniosku, co się w wydziale komunikacji wypełnia mama musiała napisać, że wyraża zgodę żeby pojazd został zarejestrowany na jej nieletniego syna.
Identycznie było jak tydzień temu przerejestrowywałem Charta i też na siebie go zarejestrowałem.
Za przerejestrowanie płaciłem 114zł,50 gr.
Bez przerejestrowania można jeździć przez podajże przez 30 dni, ale dwa tygodnie od zakupu masz na złożenie pitu PCC3, żeby podatek zapłacić od zakupu (w urzędzie skarbowym). Za pojazdy do wartości 1000zł nie płaci się tego podatku, ale mimo wszystko pit trzeba złożyć, nawet nie płacąc wyżej wymienionego podatku.
Jakby co to pisz pw. Jestem teraz na bieżąco z tym
|
|
06-10-2013 21:48:54 |
|
|
Lord
Tłumiko-uszczelniacz
Liczba postów: 35
Imię: Erwin
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Nie wiem w 100% co masz na myśli mówiąc przerejestrowanie, ale właściciel pojazdu nie musi posiadać prawa jazdy, tzn. na przykład nawet jeżeli twój tata nie ma prawa jazdy na nic, to może mieć zarejestrowany na siebie samochód, motorek itp. Jeździć bez przejestrowania (chodzi ci o że pojazd jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela jeszcze ? Koszt to DO 150zł) można, ale powinno się jak najszybciej zarejestrować motorek - ubezpieczenie itp.
Do pana powyżej:
Ja nie musiałem nic składać, pani w urzędzie powiedziała, że jeżeli poniżej 1000zł, kupiony w kraju to nic nie trzeba podpisywać.
Tak samo z tymi podpisami niepełnoletnich, w moim przypadku motorower był zarejestowany na moją mamę, a mojego popisu nie było, ale w umowie byłem, tak więc urzędy nie są jakoś strasznie surowe w tej sprawie. Pozdrawiam
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2013 21:55:33 przez Lord.)
|
|
06-10-2013 21:50:07 |
|
|
mikolaj.lukasik
Mechanik
Liczba postów: 1,181
Imię: mikolaj
Pojazd: Romet Komar
|
dołączę sie do temetu ma jawke i mam wszystkie umowy i wgl wszytko jest tylko nie miałem potrzeby przeretrowania jej na siebie i jest na poprzedniego właściecela kupiłem ją na początku 2010r czy jak chałbym ją za jakiś czas przerejestrować na siebie to jaka jeset procedura
Siedem cudów Gierka
1. nie było bezrobocia
2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił.
3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach.
4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było.
5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli.
7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
Siedem cudów Tuska
1. jest bezrobocie.
2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują.
3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach.
4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach, wszędzie wszystko jest.
5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają.
6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko.
7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
|
|
06-10-2013 23:21:07 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|