| 

Ocena wątku: 

0 głosów - 0 średnio12345 

| 
					Klosz lampy
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| mario.wp   Nowy

Liczba postów: 8
 Imię: Marcin
 Pojazd: Romet Ogar 205

| 
			| Klosz lampy 

Witam, 
zwracam się do Was z zapytaniem, czy ktoś wie do czego to jest klosz. Podejrzewam, że do komara sztywniaka, ale chyba jeszcze w czymś były takie montowane. 
Druga sprawa która mnie ciekawi, to logo na szkle - nie żaden Piast czy Zelmot, tylko litery CP z błyskawicą - co to za producent? Mam wrażenie, że to jakiś bardzo archiwalny klosz, zwłaszcza sądząc po układzie wzoru klosza i dość prymitywnego loga. 
Dla odmiany, mimo upływu lat, w świetnym stanie jest chrom na ramce - widać że nakładany od serca bez oszczędności    - załączam zdjęcia.
         |  |  
	| 25-01-2018 02:19:32 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Dawdzio   Hold my mustache!

Liczba postów: 2,661
 Imię: Dawid
 Pojazd: Inny Romet

| 
			| RE: Klosz lampy 

Też o tym pomyślałem, ale po sprawdzeniu paru rzeczy uznałem to za fałszywy trop. Dlaczego? Już wyjaśniam. Żak był produkowany w latach 1960-63 (Ryś 1958-64). Historia zakładów Hipolita Cegielskiego w Poznaniu zaczyna się w 1846. Nie będę streszczał całej historii, ale już w 1923 roku wprowadzono używany do dziś znak firmowy (z przerwą w latach 1949-56 na działanie jako ZISPO). Znak ten wygląda tak:   
I był stosowany też na lampach, chyba najpopularniejszy przykład to lampa rowerowa ich produkcji:

Żak, a nawet i Ryś, powstały już po powrocie do starej nazwy, szczerze wątpię, żeby stosowali inne logo, w dodatku z niepełną nazwą, dla serii lamp stosowanych w tych motorowerach.
			Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
 |  |  
	| 01-02-2018 23:58:50 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

| 

|