Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wydajność lakieru w sprayu.
|
Autor |
Wiadomość |
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Wydajność lakieru w sprayu.
Wiem że niektórzy z Was mają doświadczenie w malowaniu sprayem. I tu pojawia się pytanie. Mam do pomalowania bak od Ogara, błotniki(przód+tył) do Ogara oraz rowerową ramę. Bak i błotniki chcę zrobić dość ładnie, więc może pójść kilka warstw. Natomiast w rowerze nie mam aż takiego ciśnienia na efekt, ale jak widać na foto:
http://zapodaj.net/09b2023461ff.jpg.html
są to cienkie rurki i większość pójdzie w powietrze. Ile więc liczyć na to wszystko puszek farby(standardowe 400ml)? Szacuję że na bak i błotniki pójdą dwie, a na rower jedna. Ale ktoś może mieć więcej doświadczenia. Co myślicie?
KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
|
|
12-04-2012 20:24:26 |
|
|
Gruchu
Uczeń
Liczba postów: 241
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Wydajność lakieru w sprayu.
Co to za rower? Świetny jest! aż mi się dzieciństwo przypomniało, kiedy to kolega z piaskownicy miał podobny ma to jakąś nazwę żeby na allegro poszukać?
Co do malowania, nie każdy ma dostęp do pistoletu lakierniczego i kompresora, ja jeden rower pomalowałem sprayem i trochę zepsułem teraz remontuje drugi to już się bardziej postarałem. Znalazłem kumpla, który ma pistolet, kupiłem pół litry farby (lanej) utwardzacz do tego i rozcieńczalnik.
Co ciekawe kolega jeździ ciężarówką typu TiR i mi wymaluje kompresorem tego TiRa
|
|
12-04-2012 22:57:42 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
|
RE: Wydajność lakieru w sprayu.
http://allegro.pl/ciekawy-rower-stylowy-...82782.html
Tu jest z nieoryginalnym siedzeniem za nieprzyzwoicie dużą kasę. Jest to Universal, czyli Romet na eksport(w tym wypadku na Amerykę)
Dostęp do pistoletu mam, ale brak mi w tym doświadczenia. Sprayem pomalowałem już całą resztę(rama wahacz, widelec i drobiazgi). Wcześniej podkład, wyrównanie powierzchni, zmatowienie. Nie wyszło tragicznie. Bak i błotniki to jednak miejsca najbardziej widoczne, i może faktycznie lepiej zrobić to pistoletem.
I to nie jest tak że spray jest droższy. Puszka podkładu ok. 15zł, na całość nie poszła nawet ćwierć. Na wspomniane części poszło 1,5 puszki czarnej farby w sprayu, więc zamyka się to w 20zł. Papier ścierny, benzyna ekstrakcyjna i inne bzdety 10zł. Razem poniżej 50zł.
Koszt 0,75 litra farby z palety RAL to około 40zł. Miałbym za to co najmniej 3 puszki sprayu. Bawić się w grafficiarza czy zaryzykować i wziąć się za pistolet?
KLIKNIJ TUTAJ I POMÓŻ W OPŁACENIU SERWERA !
|
|
12-04-2012 23:52:01 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
|
|