Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Sport - renowacja
|
Autor |
Wiadomość |
drajwer
Nowy
Liczba postów: 67
Imię: Paweł
Pojazd: Inny
|
Romet Sport - renowacja
Postanowiłem utworzyć temat aby uwiecznić stan 'przed' i 'po' dorwanego niedawno Sporta Odnowiłem kiedyś Huragana i... kilka dni potem ze względów finansowych musiałem się go pozbyć. Długo żałowałem, aż kupiłem inny polski cud techniki Wreszcie na mój rozmiar - rama to 600mm.
Części już fruną, nie wiem tylko co robić z lakierem. Raz, że ten kolor nie jest jakoś specjalnie spektakularny, a dwa, że ma trochę obić i płytkich wżerów oraz miejscami uszkodzone naklejki (choć nie jest źle). Drobnym papierem 2000 da się to ładnie zmatowić a potem pewnie przelecieć bezbarwnym akrylem, ale zastanawiam się, czy go zupełnie nie pomalować, zmieniając kolor na czerwony lub błękitny, które to wyglądają o wiele lepiej?
Osobiście skłaniam się ku zostawieniu lakieru i naklejek, ale nie wiem czy nie będzie zbyt mocno kontrastować z nowymi obręczami alu i wypolerowanymi innymi elementami?? Co myślicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2016 11:52:35 przez drajwer.)
|
|
20-07-2016 11:50:56 |
|
|
drajwer
Nowy
Liczba postów: 67
Imię: Paweł
|
RE: Romet Sport - renowacja
(31-07-2016 16:32:44)chadie napisał(a): Jak ogólnie wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Ja tam bardzo lubię "srebny". Oryginał, to zawsze oryginał, jak da się kolor zachować, to nawet gdyby sraczkowaty był, to powinno się zachować.
Panowie, tylko, że to nie jest srebrny, tylko ten taki dość popularny, bladozłoty. Tutaj foteczka z czyszczenia.
OK, skłaniam się do opcji czyszczenia i lakieru i zostawieniu naklejek i pokryciu dwoma warstwami bezbarwnego. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest rower o jakiejś wartości kolekcjonerskiej, ale po raz pierwszy przejechałem się szosą o rozmiarze 600 i poczułem, że jest idealna na mnie. Stąd chciałbym by to był dla mnie rower na co dzień. Polerować hamulcy czy tarczy nie zamierzam bo mi się nie chce, zresztą nowe obręcze i tak chyba są anodowane więc tego nie wypoleruję. Stąd stary lakier na tle matowego aluminium źle nie powinien wyglądać. To właściwie tylko kwestia estetyki. Jakby to był Special czy Super, to możnaby się spierać, a ja zwyczajnie pytam o opinię
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2016 18:40:40 przez drajwer.)
|
|
31-07-2016 18:30:56 |
|
|
Dompraga
Nowy
Liczba postów: 7
Imię: Dominik
|
RE: Romet Sport - renowacja
Dziękuję za informację. Niemniej czy ktoś z Was może pomalował rower na jeden z kolorów RAL?
Chciałbym odnowić go w miarę możliwości pomalować.
Kolor jest taki sam złoty jak na zdjęciach kolegi zakładającego wątek.
Ewentualnie inny kolor ale pasujący do tych z palety oryginalnych? Ktoś może ma z tym doświadczenie?
Bede bardzo wdzięczny gdyż chciałbym ruszyć z tematem
Pozdrawiam, Dominik
|
|
18-11-2020 17:04:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|