Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Turing 2 - rocznik 82
|
Autor |
Wiadomość |
Crisso
Nowy
Liczba postów: 109
Imię: Karol
Pojazd: Inny Romet
|
Turing 2 - rocznik 82
Witam,
Czekał, czekał, aż się doczekał Dzisiaj ujrzał światełko słoneczne w całej okazałości Turing 2 z roku 1982. Poniżej zdjęcie "poglądowe i link do kompletnej galerii:
Galeria Turing 2
"Sesja zdjęciowa" odbyła się na jednym z osiedli najbardziej PRL-owskiej dzielnicy w Polsce czyli w Nowej Hucie (dla niewtajemniczonych to w Krakowie ). Możecie mi nie wierzyć, ale tak wygląda większość osiedli w tej dzielnicy, o tej porze roku po prostu "toną w zieleni" !!!
A teraz kilka słów o rowerze. Jest od mojej babci, kupiony przez nią w GS-ie, leżał na strychu przez 20 lat, żeby się nie zniszczył . Potem wylądował w blokowej piwnicy i czekał kolejne 10 lat. W końcu moja żona wytargała go kiedyś i ruszyła na wycieczkę z odkręconym błotnikiem i lekko przyrdzewiałymi elementami. Stwierdziłem, że tak być nie może i w ostatni weekend poświęciłem mu kilka godzin. Pracy było niewiele, rower zachował się w doskonałym stanie. Poza wymianą klocków hamulcowych, ogólną polerką chromów i aluminium oraz oczyszczeniu napędu (łańcuch i zębatki) nie było nic do roboty. Działa oświetlenie (tylko osłonka tylnej lampki do wymiany), jest jakiś drobny problem mechaniczny z "'torpedem" ale to drobiazgi do usunięcia w najbliższych dniach. Opony są oryginalne (widać po nich jak mało rower jeździł), "przeciągnąłem" je czernidłem do opon i plastików - efekt rewelacyjny, opona odzyskała dawny wygląd i strukturę. I tak kolejna "koza" wraca tam gdzie jej miejsce, czyli na drogę . Teraz już tylko czysta przyjemność z jazdy...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 19:06:10 przez Crisso.)
|
|
11-05-2015 19:00:51 |
|
|
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Turing 2 - rocznik 82
Łał. Najlepszy Turing 2 jakiego w życiu widziałem.
Gratuluję, naprawdę świetny rower.
Tylko teraz kupić takiego Oriona i będzie komplet
Co Ci tak zasłaniało obiektyw z dołu?
|
|
11-05-2015 19:21:45 |
|
1 osoba postawiła piwo Pinio za ten post:1 osoba postawiła piwo Pinio za ten post.
Crisso (05-12-2015)
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
|
RE: Turing 2 - rocznik 82
Niesamowity!
Ja również w życiu nie widziałem lepszego Turinga.
Stan lakieru i naklejek jest zachwycający! Rower wygląda jak fabrycznie nowy.
Bardzo podobają mi się pedały homosie tego typu.
Są klucze w zasobniku?
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2015 16:50:10 przez Sołtys.)
|
|
12-05-2015 16:50:00 |
|
1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post:1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post.
Crisso (05-12-2015)
|
misiql
Ten co się jąka
Liczba postów: 1,039
Imię: Michał
|
|
12-05-2015 21:18:58 |
|
1 osoba postawiła piwo misiql za ten post:1 osoba postawiła piwo misiql za ten post.
Crisso (05-12-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|